SalatitortFoto: Tuuli Mathisen
Kiudainerikkad toidud
28. detsember 2015, 05:36

Salatitort

Salatitordi idee tekkis ühe taimetoidusõbra palvel, kes soovis soolast, ilma liha ja jahutoodeteta torti, kuhu temalgi oleks võimalik sünnipäevaküünlaid pista. Kui nii, siis nii – natuke mõtlemist ja tort oligi olemas.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
1 tk Lehtsalati pott
0.5 tk Jääsalatipea
5 tk Tomat
10 tk Redis
1 tk Pikk kurk
250 g Kirsstomatid
200 g Külmutatud krevetid
Roheline sibul
300 g Suitsuheik
KASTE
1 dl Oliiviõli
2 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
2 spl Mesi
0.5 tl Sinep
Sool
Must pipar

Valmistamine

1. Puista lahtikäiva 20 cm läbimõõduga koogivormi esimeseks kihiks sulatatud krevetid. Jaota need ühtlaselt laiali. Riivi krevettidele ühtlase kihina redis ja seejärel kurk. Jahvata peale pisut soola ja pipart ning seejärel lao kurgikihile ühtlaselt õhukeselt viilutatud tomatid. Jahvata taas pisut soola ja pipart.

2. Puista salatile puhastatud suitsukalatükid ja seejärel jaota järgmiseks kihiks riivitud või õhukeseks ribastatud jääsalat.

3. Viimase kihina lao peale lehtsalatilehed, nii et lokkis servad jääksid üle vormi ääre. Suru salat kätega tihkelt kokku ja hoia serveerimiseni vormis.

4. Kummuta siis salat ettevaatlikult serveerimisvaagnale ning kaunista poolitatud kirsstomatite ja hakitud rohelise sibulaga.

5. Kaste sega eraldi kokku ja ka paku eraldi, nii et iga sööja saaks seda ise tordilõigu peale tõsta. Kui soovid, võid valmistada ka majoneesihapukoorekastme, mida maitsesta mee, sidruni ja sinepiga.