Juurvilja-seeneterriinFoto: Mari-Liis Ilover
Kiudainerikkad toidud
3. detsember 2015, 08:17

Juurvilja-seeneterriin pohla-sibulamoosi ja bataadivormiga

Mulle meeldib väga pühapäevalõunatel pakkuda selliseid toite, mida saab kas või osaliselt varem valmis teha. Nii kulgevad kõik ettevalmistused stressivabamalt ja lõunasöögi ajal on köögis sahmerdamist oluliselt vähem. Sellegi toidu kõik koostisosad saab valmistada juba eelmisel päeval ning külaliste saabumisel ei jää üle muud kui terriin ja bataadivorm ahjus soojaks lasta, kaste pliidil kuumutada ja kõik see kenadus lauale kanda.

Koostisosad
TERRIIN
1 tk Sibul
2 tk Küüslauguküüs
600 g Porgandid
300 g Pastinaak
2 spl Õli
400 g Kikerherned
1 spl Maisitärklis
60 g Riivsai
1 spl Kuivatatud tüümian
200 g Šampinjonid
Sool
Must pipar
POHLA-SIBULAMOOS
4 tk Punane sibul
4 spl Oliiviõli
100 g Muscovado suhkur (või fariinsuhkur)
4 spl Punase veini äädikas
200 ml Portvein (või magus punane vein)
2 tl Kaneel
Sool
Must pipar
1 peotäis Pohlad
BATAADIVORM
1.2 kg Bataat
4 spl Oliiviõli
1 tk Küüslaugupea
2 tk Rosmariinioks
0.5 peotäis Kooritud kõrvitsaseemned
Sool
Must pipar

Valmistamine

1. Terriini valmistamiseks haki sibul ja küüslauk. Kuumuta paksupõhjalise poti põhjas õli ning prae sibul ja küüslauk madalal kuumusel läbipaistvaks, 5–7 minutit. Tükelda porgandid ja pastinaagid ning pane potti sibula küüslaugu juurde. Lisa umbes 300 ml vett ja veidi soola ning hauta 15 minutit. Nõruta, kui tarvis.

2. Nõruta kikerherned vedelikust, pese sõelal. Püreesta koos pehmeks keenud juurviljadega. Lisa maisitärklis, riivsai ja kuivatatud tüümian. Maitsesta pipraga ja kui tarvis, lisa veel soola.

3. Viiluta seened ja prae pannil õlis kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga. Vooderda 1-liitrine terriini- või keeksivorm küpsetuspaberiga. Määri küpsetuspaber õliga. Tõsta pool juurviljasegust vormi ja tasanda pind. Lisa ühtlase kihina seened. Tõsta peale ülejäänud juurviljasegu, tasanda ja vajuta veidi tihedamaks. Küpseta 200 kraadi juures umbes tund aega.

4. Tõsta vorm ahjust välja ja lase vähemalt pool tundi taheneda. Eemalda terriin vormist ja viiluta terava noaga.

5. Pohla-sibulamoosi tegemiseks puhasta ja viiluta sibulad. Kuumuta pannil või ja oliiviõli ning prae sibul pehmeks, selleks kulub umbes 7 minutit. Hoidu kõrvetamast. Lisa sibulatele punase veini äädikas ja sega läbi. Siis lisa suhkur ning lase sel sulada ja veidi karamellistuda. Vala peale vein ning lisa sool, pipar ja kaneel. Hauta kaaneta 30 minutit. Lõpuks lisa pohlad ja keeda veel 5 minutit või kuni külmutatud pohlad on sulanud. Jahuta ja paku terriini kõrvale.

6. Bataadivormi tegemiseks puhasta ja tükelda bataat paarisentimeetrise läbimõõduga kuubikuteks. Kuumuta pannil õli, lisa bataaditükid ja prae segades 5 minutit. Tõsta panni sisu ahjuvormi. Aseta keskele terve küüslaugupea ja lisa rosmariinioksad. Maitsesta soolaga ja nirista üle sortsu oliiviõliga. Kata fooliumiga, torgi sellesse mõned augud, et õhk saaks liikuma. Küpseta 200 kraadi juures 1 tund. Viimane pool tundi küpseta ilma fooliumita.

7. Võta vorm ahjust välja. Pigista küüslauguküüntest sisu välja. Eemalda ühe rosmariinioksa pealt okkakesed ja lisa vormile.

8. Vajuta bataaditükid ja küüslauguküüned sealsamas vormis kahvliga püreeks ning sega kõik hoolikalt läbi. Rösti kõrvitsaseemneid kuumal kuival pannil paar minutit. Serveerimisel puista gratäänile veidi meresoolahelbeid ja jahvata peale mõned keerud musta pipart. Raputa peale röstitud kõrvitsaseemneid.