Sashimi-vaagenFoto: Jaan Heinmaa
Jaapani köök
24. november 2015, 06:03

Sashimi-vaagen

Sashimi on toores kala- või lihavalik, mida serveeritakse sojakastme ja wasabi’ga. Lisandina pakutakse riivitud ingverit või valget redist. Üldjuhul ongi tavaarusaam, et sashimi on toores kala, kuid tegelikult süüakse samamoodi ka toorest liha.

Kogus: neljale

Koostisosad
200 g Toores lõhe/forellifilee
200 g Siiafilee
4 tk Kammkarbi liha
100 g Krevetid
Värske kurk
SERVEERIMISEKS
Wasabi
Sojakaste, vajadusel gluteenivaba

Valmistamine

Et kala või liha serveeritakse tavaliselt väga õhukesteks viiludeks lõigatuna, siis on see väga delikaatne roog. Seetõttu on sashimi traditsioonilise jaapani toidukorra jooksul eelroaks ja alles siis tulevad tugevamate maitsetega road. Sashimi erinevus sushi’st on see, et toore kala või liha juurde ei serveerita ega lisata marineeritud riisi.

Sashimi tuleb teha kindlasti väga värskest toorainest, sest vaid siis on maitse puhas ja puudub ka oht tervisele. Kuna meie poelettidel on kalavalik vägagi kõikuva kvaliteediga ja alati pole kõike ka saada, siis kujunda sashimi-vaagen vastavalt sellele, millist värsket kala õnnestub hankida. Järgnev retsept on pigem soovitus kui reegel.

1. Lõika kalafileed ja kammkarbiliha ristipidi õhukesteks viiludeks.

2. Viiluta ka kurk. Aseta need vaagnale, nii et tulemus oleks silmale kaunis. Soovi korral lisa vaagnale erinevaid kaunistuselemente.

3. Serveeri kohe, pakkudes kõrvale wasabi’t ja vähese soolasisaldusega sojakastet.