Metspähkline õunakeeksFoto: Hanna Odras
Kiudainerikkad toidud
23. november 2015, 05:12

Metspähkline õunakeeks

See keeks on hea nii soojalt kui külmalt, pealegi säilib küpsetis mitu päeva pehmena.

Koostisosad
125 g Metspähklid
100 g Või
0.5 kg Õunad
2.5 dl Nisujahu
1.5 tl Küpsetuspulber
4 tl Kaneel
2 tk Muna
2 dl Fariinsuhkur

Valmistamine

1. Kuumuta ahi 175 °C. Rösti metspähkleid ahjus, kuni koor lahti tuleb ja pähklid omandavad ilusa kuldpruuni värvi. Võid kasutada ka juba röstitud pähkleid, aga isetehtutel on palju parem maitse ja aroom. Hõõru jahtunud pähkleid pihkude vahel, et koor eemalduks. Aseta puhtad pähklid kilekotti, seo kotisuu kinni ja rulli tainarulliga lõikelaual üle pähklite, et tekiksid suuremad tükid, mitte peenike puru.

2. Kuumuta või sulamiseni, jäta jahtuma. Koori ja puhasta õunad, lõika väikesteks, kuni 1 cm tükkideks. Mõõda kaussi jahu, küpsetuspulber, kaneel ja purustatud pähklid, sega läbi. Vooderda piklik keeksivorm küpsetuspaberiga, nii saab rohkelt õunu sisaldava küpsetise vormist ühes tükis kätte.

3. Klopi toasoojad munad fariinsuhkruga vahule. Sega vispliga juurde sulatatud või ja korraga kogu jahusegu. Viimasena tõsta lusikaga tainasse õunatükid. Kalla segu vormi ja tasanda. Küpseta keeksi ahju keskosas umbes 40 minutit, kontrolli küpsust tikuga. Valmis keeks tõsta koos vormiga restile jahtuma ja kummuta vormist välja alles paarikümne minuti pärast.