Õuna–zuccottoFoto: Hanna Odras
Itaalia köök
23. november 2015, 03:00

Õuna–zuccotto

See Itaaliast pärit “pomm” on täidetud prantsuspärase sisuga. Zuccotto’t pole keeruline valmistada, nõuab vaid veidi aega.

Koostisosad
4 tk Muna
1.25 dl Suhkur
1.5 dl Nisujahu
2 spl Tärklis
Riivsai ja või vormi jaks
ÕUNAVAHT
1 kg Õunad
14 g Lehtželatiin
1 dl Õunamahl
100 g Demerara suhkur
1 tk Vanillikaun
400 ml Rõõsk koor 35%
3 spl Kalvados või konjak
1 dl Aprikoosidžemm

Valmistamine

1.  Minu jaoks on biskviidi rusikareegliks 2 kaaluosa muna, 1 osa jahu ja 1 osa suhkrut. Selle retsepti puhul on soovitatav valmistada biskviiti eelmisel päeval, siis on seda parem lõigata. Kuumuta ahi 190 °C. Määri 23 cm rõngasvorm võiga ja raputa üle riivsaiaga või vooderda küpsetuspaberiga. Vahusta toasoojad munad koos suhkruga mikseri maksimumkiirusel heledaks vahuks, mass peab suurenema koguseliselt 2,5–3 korda. Sega omavahel jahu ja tärklis. Sõelu munasegule ja sega ettevaatlikult alt ülesse liigutustega läbi. Kalla tainas vormi ja küpseta ahju keskosas umbes pool tundi. Kui koogi pinda käega korraks katsuda kannatab, on biskviit valmis. Kui aga väga kõrvetab, tuleb tainast küpsemisel veel veeauru ja kook võib ahjust võttes kokku vajuda. Hea märk on ka see, kui biskviit juba väheke äärest lahti küpseb. Lase biskviidil enne vormist eemaldamist restil jahtuda.

2. Õunavahu jaoks pane lehtželatiin vähesesse külma vette paisuma. Koori, puhasta ja tükelda õunad. Keeda koos õunamahla, suhkru ja vanillikaunaga aeglasel tulel, kuni õunad on täiesti pehmed. Eemalda vanill, püreesta õunad sauseguriga ja aja veel ka läbi sõela, et eemaldada võimalikud seemnetükid jm. Pigista želatiinilehtedest üleliigne vesi ja sega õunapüreesse. Püree on veel nii kuum, et želatiin sulab pideval segamisel täielikult. Poolita vanillikaun ja kraabi noaga seemned õunapüreesse. Vispelda mass läbi ja jäta jahtuma. Kui püree on toasoe, vahusta koor ja sega õrnalt vispeldades püreesse. Viimasena lisa kalvados.

3. Lõika biskviit neljaks võrdse paksusega kettaks. Üks ketas pane lõikelauale zuccotto katuse jaoks. Võta 2 liitrise mahutavusega kauss, keera see tagurpidi ja lõika teisest kettast kausi põhja suurune ring. Vooderda kauss toidukilega. Aseta põhja väljalõigatud väiksem biskviidiring. Nüüd hakka vooderdama kausi külgi. Selleks lõika kolmas biskviidiketas keskelt täpselt pooleks ja siis kumbki pool kolmeks võrdseks sektoriks. Saad kuus kolmnurkset tükki, mis lao kausi külgedele üksteise kõrvale nii, et iga tüki tipp puutub vastu põhjaringi ja laiem ehk kaarega osa on kausi serva poole. Sektorite vahele jäävad vabad kolmnurksed kohad vooderda neljandast biskviidist lõigatud tükkidega. Arvesta, et tükid oleksid pigem pisut suuremad kui väiksemad, biskviit on elastne ja annab kokku suruda. Ilus on, kui lõpptulemus jääb pealt ühtlane ja täidis kuskilt välja ei piilu. Lõpuks lõika vooderduse ülaserv sirgeks.

4. Kalla sisse õunavaht ja aseta peale “katus”, vajuta kergelt kätega kinni. Kata toidukilega ja aseta külma vähemalt viieks tunniks kuni üleöö. Serveerimiseks kalluta zuccotto vaagnale ja pintselda kuumutatud aprikoosidžemmiga. Kui džemmis on tükid, eemalda need enne läbi sõela ajades.