Vahukooretort “Esimene Leedi”Foto: Juta Kübarespp
Nädala kook
12. oktoober 2015, 04:15

Vahukooretort (riisijahuga)

Koostisosad
PÕHI
4 tk Muna
1.5 dl Suhkur
4 spl Riisijahu
1 spl Tärklis
1 tl Vanill
1 tl Värskelt riivitud sidrunikoor või pressitud mahl
BESEE
4 tk Munavalge
350 g Suhkur
1 tl Vanillsuhkur
TÄIDIS
2 spl Suhkur
1 tl Vanillsuhkur
Maasikad
380 g Koorejogurt (laktoosivaba)
KATE
1 pk Riisivahukoor
2 spl Suhkur
1 tl Vanillsuhkur

Valmistamine

1. Põhja valmistamiseks vahusta munad vanilli ja sidrunikoorega. Lisa suhkur ning mikserda veel kord korralikult.

2. Sega omavahel jahu ja tärklis ning lisa veerand segust munavahule, sega ettevaatlikult. Lisa ülejäänud jahu ning sega kergelt.

3. Küpseta tainast ümmarguses koogivormis 190 kraadi juures, kuni see on saanud kuldpruuni jume. Tõsta vormist välja jahtuma.

4. Besee valmistamiseks vahusta (külmkapi)jahedad munavalged. Kui munavalge on muutunud valkjaks vahuks, alusta vähehaaval suhkru sissepuistamist, jätkates samal ajal vahustamist. Kui vaht on täiesti tihe ning läikiv, on see sobiv.

5. Laota besee küpsetuspaberile 1 cm kihina ja anna sellele ümmargune kuju (soovitatavalt enam-vähem sama suur, kui on koogivorm, milles küpsetasid põhjabiskviiti).

6. Pane 110kraadisesse ahju umbes tunniks ajaks küpsema. Kui küpsetusaja algusest on möödunud pool, peab besee värvuma beežiks ja püsima sellisena küpsetamise lõpuni. NB! Küpsetamist alustatakse 110 kraadiga ja lõppjärgus jahutatakse ahi maha 90 kraadini, et beseepõhjad täielikult kuivaksid. Valmis besee on kuiv, kohev ja tuleb kergelt paberi küljest lahti.

8. Lõika jahtunud biskviitpõhi niidi abil või pika terava noaga lapiti pooleks.

9. Kata põhi viilutatud maasikatega. Sega maitsestamat koorejogurt kokku suhkru ja vanilliga, laota pool kogusest maasikatele, selle peale omakorda besee. Pane beseele ülejäänud koorekreem ja sellele omakorda pealmine biskviidikiht.

10. Vahusta riisivahukoor koos suhkru ja vanilliga ning kata kogu tort. Kaunista maasikate või muu meelepärasega.