Punane samet ehk peedikookFoto: Jaan Heinmaa
Ameerika köök
21. september 2015, 04:36

Punane samet ehk peedikook

Red velvet on klassikaline kihiline peedikook Ameerikast. Peedilt saabki kook oma punaka värvuse ja mahlasuse.

Kogus: kümnele
Valmistusaeg: üle 60 min
40 minutit + 40–45 minutit ahjus

Koostisosad
PÕHI
300 g Toores peet
2 tk Muna
3 dl Suhkur
1 dl Maitsestamata jogurt
1 spl Valgeveiniäädikas
4 dl Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
2 tl Kaneel
2 spl Kakaopulber
Riivsai ja või vormi määrimiseks
1 dl Õli
KREEM
250 g Toorjuust
200 g Ricotta kohupiimapasta
Pohlakrõpsud kaunistuseks
4 sl Tuhksuhkur
4 sl Värskelt pressitud apelsini mahl

Valmistamine

1. Koori peedid ja riivi peene riiviga. Vahusta munad suhkruga, klopi hulka jogurt ja õli. Lisa riivitud peet ja veiniäädikas.

2. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, kaneel, kakao ja vanillsuhkur. Sega tainasse. Tõsta tainas võiga määritud ja riivsaiaga üleraputatud 24 cm lahtikäivasse koogivormi.

3. Küpseta 175-kraadises ahjus 40–45 minutit. Proovi küpsust tikuga. Lase jahtuda.

4. Lõika koogipõhi horisontaalselt kolmeks kihiks.

5. Hõõru kreemjaks toorjuust, kohupiimapasta ja tuhksuhkur. Maitsesta apelsinimahlaga.

6. Määri kolmandik kreemist koogipõhja alumisele osale. Tõsta peale keskmine osa ja määri sinnagi neljandik kreemist. Tõsta peale pealmine koogipõhja kiht ja kata kook pealt ja külgedelt ülejäänud kreemiga. Kaunista pohlakrõpsudega või muude meelepäraste kaunistustega.