Pähkli-seemneleibFoto: Toomas Volkmann
Kiudainerikkad toidud
31. august 2015, 12:16

Pähkli-seemneleib

Koostisosad
PÄHKLI-SEEMNELEIB
Juuretis
1 l Soe vesi
1 peotäis Rukkilinnasejahu
1 peotäis Täisterarukkijahu
3 tl Sool
3 sl Pruun suhkur
Rukkijahu
2 peotäit Seemnesegu
Mandlid
Kreeka pähklid
Sarapuupähklid

Valmistamine

1. Juuretisele lisa leivateole eelneval õhtul 1 liiter sooja vett ning sega vispliga juurde suur peotäis rukkilinnasejahu ja täisterarukkijahu – nii palju, et mass oleks hapukoore paksune. Jäta seisma sooja kohta hommikuni.

2. Järgmisel hommikul lisa 3 tl soola ja 3 sl pruuni suhkrut. Sega ja lisa nii palju rukkijahu, et tainasse jääks näpuga tehtud auk püsima.

3. Kõige olulisem on nüüd võtta juuretis järgmiseks korraks!

4. Pärast seda lisa 2 peotäit seemnesegu (õlikanepi- ja kõrvitsaseemned) ja veidi mandleid, Kreeka pähkleid ja sarapuupähkleid.

5. Vala tainas vormidesse ja aseta elektriahju 45 kraadi juurde kerkima.

6. Tee leivaahju tuli ja aseta tainaga vormid umbes 250-kraadisesse ahju 1 tunniks ja 10 minutiks. Saab teha ka elektri- või gaasiahjus, aga siis oleks hea panna ahju kauss veega.

7. Ahjust välja võetud leivad aseta niiskete rätikute vahele, et koorik ära ei kuivaks