Budapesti rullFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
15. juuni 2015, 03:32

Budapesti rull

Üks Rootsi populaarsemaid küpsetisi, mis originaalis kujutab endast pähklibeseerulli vahukoore ja mandariinikompotiga. Retsepti töötas 1950. aastal välja rootslane Ingvar Strid. Üllatav, ent Ungari pealinna Budapestiga sel nimele vaatamata mingit pistmist pole. Rull on minugi suur lemmik, kuid siinses versioonis sisaldab ta mandariinikompoti asemel marju.

Kogus: kümnele
Valmistusaeg: üle 60 min
20 minutit + 15 minutit ahjus + 3–4 tundi külmas

Koostisosad
PÕHI
4 tk Munavalge
2 dl Suhkur
100 g Purustatud metspähklid
3 spl Ekströmsi vanillikastmepulber
TÄIDIS
200 g Sõstrad või vaarikad
4 dl Rõõsk koor 35%
2 tl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
KAUNISTAMISEKS
50 g Tume šokolaad
Tuhksuhkur

Valmistamine

1. Põhja valmistamiseks mikserda munavalged tugevaks vahuks. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur. Lõpeta mikserdamine, kui vaht on veel niiske ja läikiv. Ühenda purustatud pähklid ja vanillikastmepulber, puista vahu peale ning sega vaht ettevaatlikult läbi.

2. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 175kraadise ahju keskmisel siinil 10–12 minutit või kuni beseepõhi on kergelt beežikas. Võta ahjust ja lase jahtuda 5–7 minutit. Kummuta siis beseepõhi uuele küpsetuspaberilehele ning eemalda ettevaatlikult enne all olnud paber.

3. Täidise tarvis mikserda vahukoor koos suhkrutega tugevaks vahuks. Määri vaht jahtunud beseepõhjale, puista peale (külmutatud) marjad ja keera põhi küpsetuspaberi abil rulli.

4. Seejärel sulata šokolaad ja nirista rull üle sulašokolaadiga. Paki rull paberisse ning hoia 3–4 tundi enne serveerimist külmas. Pärast mõningast seismist on seda lihtsam lõigata. Vahetult enne lauale andmist sõelu peale tuhksuhkrut.

HEA TEADA! Ka lihavõttelauale sobib Budapesti rull hästi. Siis võiks marjade asemel kasutada väikest purgitäit kompotivirsikuid või -mandariine, nagu originaalretseptki ette näeb.