Nädala kook

Kohupiimatort 

Lia Virkus, 4. mai 2015 03:22
KohupiimatortFoto: Jaan Heinmaa
Kellele ei meeldiks üks kerge ja lahe kohupiimatort? Sellele nostalgiatordile annab imehea maitse apelsini ja sidruni riivitud koor ja mahl. Tänapäeval võid valmis muretaina osta ka poest ja küpsetada põhja sellest.

Kogus: kaheteistkümnele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
MURETAINAPÕHI
2 dl Nisujahu
100 g Või
Sool
1.5 spl Suhkur
1 tk Muna
TÄIDIS
800 g Kohupiim
1 dl Rõõsk koor 35%
2 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
1 tk Väike sidrun
1 tk Apelsin
0.5 dl Vesi
2 spl Želatiin
100 g Rosinad
KATE
4 spl Aprikoosimarmelaad
Röstitud pähklid või mandlilaastud

Valmistamine

1. Sõelu jahu kaussi, lisa sool ja suhkur, lisa tükeldatud külm või ja näpi ühtlaseks. Lisa muna ja sega ühtlaseks tainaks. Paki kilesse ja tõsta pooleks tunniks külma.

2. Rulli ümmarguseks kettaks ja tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Küpseta 200 kraadi juures 10–15 minutit, kuni värvus muutub helepruuniks. Lase vormis jahtuda.

3. Sega kohupiim koore, suhkrute ning riivitud sidruni- ja apelsinikoore, pressitud sidruni- ja apelsinimahlaga. Vahusta kohupiimamass kohevaks vahuks.

4. Leota želatiini külmas vees, sulata kuumas veevannis, lase hetk jahtuda ja sega kohupiima hulka. Sega sisse ka pestud ja kuivatatud rosinad. Tõsta kohupiimamass jahtunud muretainapõhjale, silu pealt ühtlaseks.

5. Pane mõneks tunniks kuni järgmise päevani külma. Libista tort vormist serveerimisalusele.

6. Soojenda marmelaad potis ja määri õhukese kihina tordi peale ja külgedele. Suru tordi külgedele röstitud mandlilaaste, hakitud pähkleid või praetud kaerahelbeid. Tõsta serveerimiseni külma.