TatrapliinidFoto: Meeli Küttim
Kiudainerikkad toidud
6. aprill 2015, 03:30

Tatrapliinid

Pliinid pole mingi kiirtoit. Tainas tuleks valmis teha eelmisel õhtul või vähemalt kolm tundi enne küpsetamist. Vajalikud aroomid tekivad ainult siis, kui pärmil on kerkimiseks piisavalt aega. Võil on väga oluline roll. Lisaks tainasse segatud sulavõile küpsetatakse pliine rohkes võis, see annab mõnusa pruunika värvi ja krõbeduse.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
3 dl Piim
15 g Pärm
0.5 tl Suhkur
2 dl Tatrajahu
1 dl Nisujahu
2 tk Munakollane
1 tl Sool
2 tk Munavalge
Või
1 dl Hapu- või rõõsk koor 35%
SERVEERIMISEKS
Hapukoor, sibul, kalamari, sool, must pipar, sulavõi, seenesalat, peedisalat, soolakurk, soolakala, keedumuna

Valmistamine

1. Sulata pärm leiges piimas. Lisa koor ja suhkur. Sega sisse jahud. Lase tainal vähemalt kolm tundi toasoojas seista. Pliinid on kohevamad, kui tainas saab kogu öö rahulikult kerkida. Kui tainas hakkab liiga palju kerkima, võid selle pealt kinni katta ja külmkappi panna.

2. Tund enne praadimist tõsta tainas toasooja ja klopi seda kõvasti, et saaks taas õhku sisse. Lisa munakollased, sool ja sulavõi (maitse järgi u 0,5 dl).

3. Klopi munavalged kõvaks vahuks. Hetk enne praadimist sega munavalged tainasse. Ettevaatust! Lisa vaht vähehaaval lusikaga ja sega väga ettevaatlikult, tõstes tainast põhjast üles läbi vahu. Mikseri kasutamine on rangelt keelatud!

4. Küpseta pliinid pannil võis mõõdukas kuumuses mõlemalt poolt krõbedaks. Küpsenud pliinid on tavalistest pannkookidest paksemad – u 10 mm paksused. Sellegipoolest pole vaja pannile valada 10 mm tainast, sest nad kerkivad ka pannil pisut. Kui pliinid on liiga paksud, siis nad ei küpse seest ära. Kui on liiga õhukesed, siis pole nad õiged pliinid.

5. Kuumad pliinid antakse lauale hapukoore, hakitud sibula, kalamarjaga. Samuti tasuks varuda musta pipart, soola ja sulavõid, mida kallatakse esimesena pliinide peale. Kalamarja asemel sobib pliinide peale ka metsaseenesalat, peedisalat, peeneks hakitud soolakurgi salat ja soolakala. Samuti võib peale panna peeneks hakitud keedumuna. Joogiks sobib õlu ja loomulikult väiksed külmad napsud. Pliinid on parimad, kui nad on äsja küpsetatud, ent neid võib ka enne lauale andmist 175-kraadises ahjus 5 minutit üles soojendada. Enne serveerima asumist vala kõik pliinid üle sulavõiga.