KohupiimastritselFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
23. märts 2015, 04:40

Kohupiimastritsel

Kohupiimatäidis koos aprikoosi ja jõhvikatega teeb pärmitainaküpsetise meeldivalt mahlaseks. Parimalt maitsevad need stritslid siiski kohe pärast ahjust tulekut, aga tänu kohupiimatäidisele on need õhukindlalt säilitatuna head ka järgmisel päeval.

Koostisosad
25 g Toasoe pärm
1 dl Suhkur
2.5 dl Käesoe piim
1 tk Muna
1 tl Sool
1 tl Kardemon
8 dl Nisujahu
100 g Või
TÄIDIS
500 g Kohupiim
1.5 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
3 spl Nisujahu
50 g Hapukoor
1 tk Muna
70 g Kuivatatud aprikoosid
70 g Kuivatatud jõhvikad või kirsid
1 tk Muna (määrimiseks)

Valmistamine

1. Hõõru pärm soola ja vähese suhkruga vedelaks. Lisa käesoe piim ja ülejäänud suhkur. Lisa pool jahukogusest ja sega mõni minut. Lisa segades ka tükeldatud või, muna, kardemon ja vähehaaval ülejäänud jahu. Tainas jäägu pigem pehmem kui kuiv ja tihke!

2. Sõtku, kuni tainas lööb kausi servade küljest lahti, ja puista pisut jahu peale. Kata köögirätiga ja lase soojas kohas kerkida kahekordse koguseni (u tund).

3. Täidise jaoks sega kohupiim suhkru, jahu, hapukoore, muna, vanillsuhkru, jõhvikate või kirsside ja tükeldatud aprikoosidega.

4. Vajuta tainas alla ja sõtku läbi, jaga kaheks ning rulli kumbki tükk u 40 x 25 cm suuruseks ristkülikuks. Tõsta mõlemale tainaristkülikule pool kohupiimatäidisest, nii et see kataks tainatüki keskmise kolmandiku (pikkupidi).

5. Tee mõlemale poole täidisest vabaks jäänud tainasse veidi viltused sisselõiked, keera otsad täidise peale ja voldi siis lõigatud ribad kordamööda vasakult ja paremalt üksteise peale keskele kokku.

6. Tõsta stritslid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lase kerkida rätiku all pool tundi. Määri pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 200kraadises ahjus umbes 20–30 minutit, kuni stritslid on kaunilt kuldkollased.