Karamelliste küüslaukudega kitsejuustu- quicheFoto: Tarmo Virkus
Prantsuse köök
9. veebruar 2015, 04:37

Karamelliste küüslaukudega kitsejuustu-quiche

Magusad karamellised küüslaugud rikkalikus kitsejuustuses-kooreses pesas võivad pakkuda ootamatult täiuslikku maitsenaudingut. On omamoodi uskumatu, kuivõrd magusalt maitseb küüslauk, kes muidu nii hammustavalt terava iseloomuga kipub olema, palsamiäädika-karamellkastmes.

Kogus: kümnele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
350 g Lehttainas
3 tk Küüslaugupea
Oliiviõli
2 spl Palsamiäädikas
200 ml Vesi
2 spl Pruun suhkur
1 spl Hakitud värske rosmariin
1 spl Hakitud värske tüümian
3 tk Muna
150 g Kitsepiima-toorjuust või tavaline toorjuust
200 ml Rõõsk koor 35%
1 spl Dijoni sinep
150 g Kõvem kitsejuust või parmesan
Sool
Must pipar

Valmistamine

1. Valmista ette pirukapõhi: vooderda 26–28 cm läbimõõduga ümmarguse või kandilise lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri vormi küljed õliga. Rulli tainas jahusel pinnal nii suureks, et sellega saaks katta nii vormi põhja kui ka seinad (tainas peaks ulatuma mõni sentimeeter üle vormi ääre). Aseta tainapõhjale raskus, nt fooliumile puistatud herned või oad, ning küpseta 180–200-kraadises ahjus 15–20 minutit. Eemalda raskus ning küpseta ilma fooliumita veel 5–10 minutit.

2. Kalla kooritud küüslauguküüntele nii palju keeva vett, et nad oleksid kaetud, ning lase seista 5 minutit. Nõruta sõelal. Kalla pannile oliiviõli ning kuumuta selles küüslauguküüsi mõni minut. Lisa palsamiäädikas ja vesi ning alanda kuumust. Hauta küüslauke ilma kaaneta 10 minutit. Tõsta hulka suhkur, rosmariin, tüümian ja 0,5 tl soola. Hauta vaiksel tulel veel 10–15 minutit, et osa vedelikust aurustuks ning ülejäänu hakkaks karamellistuma.

3. Sega kausis munad, toorjuust, koor, sinep, veidi soola ja pipart. Kalla segu eelküpsetatud põhjale, torka sinna sisse küüslauguküüned ja nõrista peale karamelline siirup. Puista peale riivitud kitsejuust ning küpseta 160–180 kraadi juures 40–45 minutit, kuni see on kaunilt kuldpruun.

4. Lase pirukal veidi aega pärast ahjust võtmist jahtuda, eemalda siis vormist ning puista serveerides peale värsket tüümiani.