Kiudainerikkad toidud

Pumpernikkel 

Maria Kaljuste, 9. veebruar 2015, 02:40
PumpernikkelFoto: Krõõt Tarkmeel
Seda vaimustavat retsepti on minult lihtsalt nii palju küsitud! Lisaks mõnus nostalgia, pumperniklit sai osta Maiasmokast. Retsept raamatust aastast 1937.

Kogus: kümnele
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
5 tk Muna
300 g Suhkur
400 g Nisujahu
1 tl Kaneelipulber
4 tk Nelgitera
Muskaatõied
100 g Koorimata mandlid
0.5 tl Põdrasarvesool (võib asendada 0.5 tl küpsetuspulbriga)

Valmistamine

1. Vahusta neli muna suhkruga hästi kergelt läbi, lisa 1 tl kaneeli, 4 tambitud nelki, noaotsatäis muskaatõisi. Mandlid hõõru kuiva käteräti vahel koorimata ja katki lõikamata puhtaks.

2. Sega põdrasarvesool jahu hulka. Vala munasegule juurde jahu ja mandlid.

3. Kui tainas on saanud parjalt sitke, vooli jahuste käte abil 20 cm pikkused ja kahe sõrme laiused pulgad, antud kogusest tuleb kolm pulka. Määri pulgad munaga ja küpseta võitatud ahjuplaadil 200 kraadi juures pruuniks.

4. Pärast küpsemist lõika veel kuumadest pumperniklipulkadest u 2 cm paksused viilud väikese nurga all (nagu viilutaksid baguette’i).