SpanakopitaFoto: Katrin Press
Kiudainerikkad toidud
2. veebruar 2015, 05:02

Spanakopita

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
1 tk Sibul
2 spl Oliiviõli
325 g Värske või külmutatud spinat
Sool
Must pipar
240 g Feta
2 spl Hakitud petersell
Riivitud muskaatpähkel
Sidrunimahl
1 tk Suur muna
16 tk Filotainaleht
80 g Või

Valmistamine

1. Haki sibul ja kuumuta õlis klaasjaks. Sulata külmutatud spinat ja pigista hoolikalt liigne vedelik välja. Värske spinati korral lisa see sibulatele, riputa peale veidi soola, kata kaanega ja kuumuta vahepeal segades, kuni lehed on pehmenenud. Lase jahtuda ja suru tugevalt välja liigne vedelik, seejärel haki. Kui spinat ja sibul on kokku segatud, lisa feta ja petersell. Maitsesta soola-pipra, muskaatpähkli ja sortsu sidrunimahlaga. Seejärel sega juurde muna ja klopi korralikult läbi.

2. Sulata või. Võta filotainas pakendist ja rulli lahti. Kata kohe niiske käterätiga. Laota üks kiht tainast tööpinnale ja pintselda kiiresti, kuid korralikult sulavõiga. Tõsta teine kiht peale ja pintselda ka see võiga kokku.

3. Aseta kuhjaga supilusikatäis täidist tainalehe lühema külje keskele, servast umbes 3 cm kaugusele. Keera see 3-sentimeetrine serv täidise peale, seejärel tõsta välimised kolmandikud keskmisele peale.

4. Pintselda nähtavad tainapinnad võiga ja voldi üks nurk diagonaalselt üle täidise nii, et moodustuks kolmnurk. Jätka voltimist, hoides kolmnurga kuju ja pintseldades võiga. Lõpuni jõudes kata pirukas ka alt ja pealt võiga ning aseta küpsetuspaberil sügavkülma, kuni valmistad ülejäänud pirukad.

5. Küpsetamiseks eelsoojenda ahi 180 kraadini. Äsjavalmistatud pirukate küpsemiseks kulub 20 minutit. Kui küpsetad läbikülmunud pirukaid, pintselda need uuesti võiga ja küpseta 30 minutiga kuldpruuniks.