Õuna-vanilje tiramisuFoto: Eva Palu
Nädala kook
8. september 2014, 04:32

Kohev õuna-vanilli-tiramisu

Kreemine ja mahedamaitseline magustoit, mis meenutab ülesehituselt tiramisu´d.

Koostisosad
400 g Ladyfingers küpsis
ÕUNAD
4 tk Õun
2 spl Suhkur
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
VANILLIKREEM
3 tk Munakollane
1 tk Muna
0.75 dl Suhkur
1 tk Vanillikaun
3.5 dl Piim
1.5 dl Rõõsk koor 35%
40 g Maisitärklis

Valmistamine

1. Koori ja puhasta õunad, viiluta. Pane potti koos suhkru ja sidrunimahlaga. Hauta 2-5 minutit (sõltuvalt õunasordist). Õunad peaksid jääma pisut pehmed, aga koospüsivad. Jäta jahtuma.

2. Vanillikreemiks klopi lahti munakollased, muna ja suhkur. Sõelu sisse maisitärklis ja sega ühtlaseks, jäta ootele.

3. Pane potti piim ja koor. Lõika vanillikaun horisontaalselt pooleks, kraabi terava noaga lahti vanilliseemned ja pane koos kaunaga piima sisse. Kuumuta keemiseni. Eemalda vanillikaun.

4. Kalla piim munamassi sisse viimast pidevalt segades. Kalla kogu segu potti ja kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades kuniks mass pakseneb. Kaste võib alguses tükiliseks minna, kuid jätka segamist hoolega kloppides, kuniks tükid kaovad. Võta tulelt ja suru läbi sõela.

5. Määri 25x15 cm-se vormi põhja õhuke kiht vaniljekreemi. Tõsta selle peale küpsistekiht. Küpsisekihile tõsta õunad, koos mahlaga, et küpsised korralikult läbi imbuksid.

6. Selle peale tõsta vanillikreem, siis taas küpsised, õunad ja vanillikreem. Kõige peale puista järelejäänud küpsistest jahvatatud puru.

7. Aseta 3 tunniks (või üleööks) jahedasse. Enne kui tõstad magusroa külmkappi, jahuta see täielikult maha.