ÕunavõieFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
18. august 2014, 02:37

Õunavõie

Maitsev sametine õunavõie on heaks kaaslaseks juustudele, aga maitseb hästi ka pannkookidel või saiaga. Positiivne on seegi, et valmistamisel pole vaja õunu koorida. Valmistamisaeg on küll pikk, kuid suurema osa ajast podiseb võie vaikselt pliidil. Kogus 1 liiter.

Koostisosad
1.5 kg Õun (hapu)
2 dl Õunaäädikas
8 dl Suhkur
2 tl Kaneel
0.5 tl Jahvatatud nelk
1 tk Riivitud sidruni koor ja värskelt pressitud mahl
4 dl Vesi
0.25 tl Sool

Valmistamine

1. Lõika õunad sektoriteks ja pane potti.

2. Lisa äädikas ja vesi ning kuumuta keemiseni. Kata pott kaanega, alanda kuumust ja hauta õunu 20 minutit.

3. Tõsta siis pliidilt ja hõõru läbi sõela.

4. Mõõda saadud püree ära ja lisa iga detsiliitri kohta 0,5 dl suhkrut. Siis lisa sool, kaneel, nelk ning sidrunikoor ja -mahl.

5. Kuumuta madalal kuumusel ilma kaaneta ja aeg-ajalt segades, kuni võie on parajalt paks ‒ selleks kulub umbes 1,5 tundi.

6. Tõsta steriliseeritud purkidesse ja sule.