Tosca-kattega kohupiimaplaadikook värskete ploomidega
Kiudainerikkad toidud
25. august 2014, 03:15

Tosca-kattega kohupiimaplaadikook värskete ploomidega

Terve plaaditäis suussulavat kooki sobib suurepäraselt igale peolauale ja pakub maitseelamust paljudele. Magusa kattega koogi täidisesse sobivad ka muud hapukamad puuviljad ja marjad, nii valmista kook suvisel ajal näiteks tikritega.

Koostisosad
TAINAS
25 g Pärm
1.25 dl Piim (käesoe)
0.75 dl Suhkur
0.25 tl Sool
75 g Või
5 dl Nisujahu
TÄIDIS
1.5 dl Suhkur
1 sl Vanillsuhkur
2 tk Muna
800 g Ricotta-kohupiim
100 g Või
60 g Vanillikastmepulbrit (nt Ekströms)
800 g Ploomid (värsked)
TOSCA-KATE
175 g Või
2.5 dl Suhkur
200 g Purustatud mandlid
5 sl Piim
2 tk Muna

Valmistamine

1. Hõõru pärm vähese suhkruga vedelaks ja sega käesooja piimaga. Lisa ülejäänud suhkur ja sool ning sulatatud või. Sega osade kaupa juurde jahu,sõtku tainas siledaks ja jäta kaetult sooja kohta 30‒40 minutiks kerkima.

2. Kuni tainas kerkib, jõuad valmistada täidise ja katte. Täidise jaoks vahusta munad suhkrutega heledaks vahuks ning sega osade kaupa hulka kohupiim, sulavõi ja vanillikastmepulber.

3. Tosca-katte jaoks sulata potis või, lisa suhkur ja kuumuta pidevalt segades, kuni suhkur hakkab kuldseks muutuma. Lisa purustatud mandlid ja piim ning tõsta pliidilt.

4. Lõpuks klopi veidi jahtunud katte hulka munad.

5. Rulli kerkinud tainas jahusel tööpinnal ahjuplaadisuuruseks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Määri tainale õhuke kiht kohupiimatäidist, jaga peale ploomid ja kata lusikahaaval ülejäänud kohupiimatäidisega.

6. Lõpuks vala peale kate ja silu ühtlaseks.

7. Küpseta kooki 200-kraadise ahju allosas umbes 40 minutit. Ahjust välja võttes võib täidis küll vedel tunduda, kuid jahtudes muutub see kõvemaks.