Köögivilja lasanjeFoto: Mari-Liis Ilover
Taimetoidu retseptid
4. august 2014, 03:06

Köögiviljalasanje

Ärge laske end heidutada hirmpikast retseptist, valmis roog on iga kulutatud minutit väärt. Lasanje on laste eriline lemmik! Ja väikesed köögiviljapõlgurid ei märkagi, et tavapärase hakkliha asemel on pastaplaatide vahele peidetud hoopis vitamiinirikkam kraam.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 tk Baklažaan (väike)
1 tk Suvikõrvits (väike)
2 tk Paprika
6 sl Oliiviõli
Sool
TOMATIKASTE
2 sl Oliiviõli
2 sl Või
2 tk Sibul
2 tk Küüslauguküüs
800 g Purustatud tomatid
4 sl Tomatipasta
2 tl Suhkur
Sool
Must pipar
1 peotäis Hakitud basiilik
BEŠAMELLKASTE
100 g Või
4 sl Nisujahu
1 l Piim
1 tk Loorberileht
LISAKS
250 g Lasanjeplaat
250 g Mozarella
50 g Riivitud parmesan
Must pipar
Basiilikulehed

Valmistamine

1. Puhasta ja viiluta köögiviljad, laota ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajadusel kasuta viilude äramahutamiseks kahte ahjuplaati.

2. Nirista peale õli ja puista veidi soola. Sega kätega, et köögiviljad oleksid ühtlaselt õlised.

3. Rösti 200 kraadi juures 15 minutit.

4. Tomatikastmeks kuumuta pannil või ja õli. Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta need läbipaistvaks. Vala hulka purustatud tomatid koos vedelikuga ja tomatipasta. Maitsesta suhkru, soola ja musta pipraga. Keeda vaiksel tulel 15 minutit.

5. Bešamellkastmeks sulata kastrulis või, lisa nisujahu. Sega jahu ja sulavõi kastmevispliga ühtlaseks, vala peale 1/3 piimast. Kuumuta pidevalt kastmevispliga segades keemiseni. Potis peab olema täiesti ühtlane kreem. Lisa ülejäänud piim, sega ja lase keema. Keeda 10 minutit ja maitsesta soolaga.

6. Lao lasanje kokku. Tõsta neljakandilisse, u 25 x 30 cm ahjuvormi kaks kulbitäit bešamellkastet. Kata lasanjeplaatidega. Tõsta plaatidele kaks kulbitäit bešamellkastet ja üks kiht köögivilju. Need kata kahe kulbitäie tomatikastmega. Pudista tomatikastmele 60 g mozzarellat. Kata plaatidega. Tõsta plaatidele taas kaks kulbitäit bešamelli, sellele kiht köögivilju, kaks kulbitäit tomatikastet ja sellele 60 g mozzarellat. Kata plaatidega ja tõsta neile kaks kulbitäit bešamellkastet. Kastmele laota viimane kiht köögivilju, neile vala veel järelejäänud bešamellkaste. Kõige peale pudista 125 g mozzarellat ja riivitud parmesan.

7. Küpseta 180 kraadi juures 40 minutit.

8. Lase pärast ahjust võtmist ja enne lahtilõikamist 15 minutit taheneda. Kaunista basiilikuga.