Tikrikook
Nädala kook
28. juuli 2014, 02:15

Tikritort Lübecki moodi

Kohe näha, et Saksa stiilis küpsetis! Just selliseid korrektselt koos püsivaid mahlase-koorese täidise ja martsipanikattega kooke saab näiteks kuulsast Lübecki martsipanikohvikust! Loomulikus toonis ja nagu joonlauaga väljamõõdetud martsipanikiht on neile hästi iseloomulik.

Koostisosad
MURETAINAS
150 g Nisujahu
0.5 dl Suhkur
75 g Või
1 tk Muna
BISKVIITPÕHJAD
75 g Nisujahu
25 g Tärklis
3 tk Muna
1 dl Suhkur
1 tl Küpsetuspulber
1 tl Vanillisuhkur
VAHELE
1.5 dl Tikrimoos
3 tk Želatiinileht
1.5 dl Tikrid
400 g Rõõsk koor 35%
500 g Mascarpone
0.75 dl Suhkur
KAUNISTUSEKS
75 g Mandlilaastud
300 g Rõõsk koor 35%
2 sp Suhkur
300 g Martsipan

Valmistamine

1. Muretainaks sega 150 g jahu ja 0,5 dl suhkrut, haki sisse külmkapikülm või ja näpi saepurulaadseks. Lisa 1 muna ja sega käte vahel kiirelt ühtlaseks tainaks. Kata kilega ning aseta pooleks tunniks külmkappi ootele.

2. Biskviitpõhjadeks eralda kolmel munal kollased ja valged. Vahusta munavalged 3 spl külma vee ja 1 dl suhkruga tugevaks vahuks. Vahusta munakollased eraldi kausis. Sega 75 g nisujahu, tärklis ja küpsetuspulber ning sega kõik biskviitpõhja ained kokku. Kalla 26 cm-se läbimõõduga vormi ja küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit. Võta ahjust ja jäta jahtuma.

3. Rulli külmikus ootel olnud muretainas pisut suuremaks kui 26 cm-seks kettaks, aseta küpsetuspaberile ja küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit. Kui tainas hakkab küpsemisel mullitama, torka kahvliga mullidele augud sisse. Võta ahjust ja tõsta peale 26 cm-se koogipõhja ring ning lõika terava noaga täpselt 26 cm-se läbimõõduga ring. Toimi kiirelt, sest jahtudes muutub koogipõhi liiga muredaks.

4. Rösti mandlilaastud kuival pannil. Ole ettevaatlik, sest need võivad kergesti kõrbema minna. Jäta jahtuma.

5. Aseta muretaina ketas koogivormi põhja. Kata 150 g hapu tikrimoosiga. Lõika jahtunud biskviitkook keskelt pooleks ja tõsta üks kiht moosi peale.

6. Pane želatiinilehed külma vette ligunema.

7. Puhasta tikrid ja aseta need pooleks minutiks äsja keema läinud vette seisma. Tõsta sõelale.

8. Vahusta 400 g koort 0,75 dl suhkru ja 1 tl vanillsuhkruga. Sega vahukoor toasooja mascarponega. Pigista želatiinilehtedest õrnalt välja vesi ja aseta kuiva tassi. Pane želatiin kuumaveevanni kohale sulama. Kui želatiin on sulanud, lisa 2 spl mascarpone-koore segu, sega. Nüüd lisa kõik ülejäänu.

9. Pane pool segust koogivormi ja tõsta peale tikrid. Tõsta peale ülejäänud kooresegu ja selle peale ülemine koogiketas. Aseta kolmeks tunniks külma tarretuma.

10. Vahusta ülejäänud koor 2 spl suhkruga ja kata sellega kook pealt ja külgedelt.

11. Rulli kahe toidukile vahel lahti martsipan ca 28 cm-seks kettaks ja tõsta koogile. Vajuta mandlilaastud alumisele koogiservale.