Sõstra-beseekook sidrunikreemigaFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
18. juuli 2014, 12:26

Sõstra-beseekook sidrunikreemiga

Meeldivalt hapukas ja hõrk kook neile, kes ei armasta väga magusaid küpsetisi. Ehe ja naturaalne suvine kohvikõrvane, mis ei jäta kedagi külmaks.

Koostisosad
PÕHI
150 g Või
4 dl Nisujahu
0.5 dl Suhkur
0.5 dl Külm vesi
TÄIDIS
2 dl Vesi
3 sl Maisitärklis
3 tk Munakollane
1 sl Riivitud sidrunikoor
1 tk Sidrun (värskelt pressitud mahl)
50 g Või
5 dl Sõstrad (punased, mustad)
PEALE
3 tk Munavalge
0.5 tl Sidrunimahl
3.5 dl Suhkur
200 g Sõstrad (punased, mustad)

Valmistamine

1. Näpi kuubikuteks lõigatud või, jahu ja suhkur puruseks tainaks. Lisa vesi ja sega ühtlaseks. Pane tainas kilesse ja tõsta pooleks tunniks külma.

2. Täidise tegemiseks mõõda vesi, maisitärklis, munakollased, suhkur, sidrunikoor ja -mahl kastrulisse. Kuumuta pidevalt segades keemiseni. Lisa või, tõsta kastrul pliidilt ja klopi kõik segamini. Jäta jahtuma.

3. Rulli tainas ümmarguseks suureks kettaks ja laota võiga määritud 26‒28 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga põhja sisse augud ja pane vorm 15 minutiks sügavkülma. Eelküpseta põhja 200 kraadises ahjus 10‒12 minutit.

4. Vahusta munavalged, sidrunimahl ja 2 dl suhkrut metall- või klaaskausis kohevaks ja kõvaks vahuks. Lisa vahustades ülejäänud suhkur. Siis lisa vähehaaval sõstrad ja vahusta kõik kõvaks vahuks. Määri täidis eelküpsetatud koogipõhjale, laota peale sõstrad ja kata sõstravahuga. Küpseta veel 5‒7 minutit, kuni pind saab väheke värvi.

5. Lase jahtuda ja serveeri.