Küpsetised

Maasikapirukas ehk maasika-tart koos vedela vanillikastmega 

David Truusa, 11. juuli 2014, 06:42
Maasikapirukas ehk maasika-tart koos vedela vanillikastmegaFoto: Lulia-Maria Linna

Koostisosad
500 g Nisujahu
100 g Tuhksuhkur
250 g Või (külm)
1 sl Riivitud sidrunikoor
1 tk Muna
1 sorts Vett
MAASIKASISU
1 kg Maasikad
2 sl Suhkur (Demerara)
1 sl Riivitud sidrunikoor
1 tl Vanilliekstrakt
45 g Nisujahu
VEDEL VANILLIKASTE
350 ml Täispiim
4 tk Munakollane
65 g Suhkur
1 tk Vanillikaun

Valmistamine

TAINAS

1. Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Pane köögikombaini jahu, tuhksuhkur, või ja sidrunikoor ning töötle, kuni segu näeb välja nagu saiapuru.

2. Lisa üks muna ja sorts piima ning töötle 30 sekundit, kuni tainas jääb kokku. Võta köögikombainist ja vormi koos jahuga palliks.

3. Mässi toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi. Seejärel pane tainas kahe küpsetuspaberi vahele, rulli 3 mm paksuseks ning tõsta 15 minutiks külma.

4. Määri pirukavorm võiga, aseta tainas vormi, jättes 2 cm üle vormi ääre, et tainas küpsedes kokku ei tõmbaks. Torgi kahvliga põhjale mõned augud ning aseta vormi küpsetusoad, et tainas ahjus ei kerkiks.

5. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit, seejärel eemalda küpsetusoad ja pane veel 10 minutiks ahju.

MAASIKASISU

1. Lõika suuremad maasikad veerandikeks ja väiksemad pooleks. Sega koos suhkru, sidrunikoore, jahu ja vanilliekstraktiga. Vala vormi. Soovi korral tee pirukale tainaribadestpunutis.

2. Pane pirukas 25 minutiks ahju ning lase sel pärast küpsemist kaks tundi toatemperatuuril jahtuda.

VANILLIKASTE

1. Kuumuta piima nii kaua, kuni see on keemise äärel. Seejärel jahuta käesoojaks.

2. Sega munakollased suhkruga ühtlaseks. Vala piim aeglaselt vispeldades munakollastele. Kalla segu tagasi potti ning kuumuta madalal kuumusel ja samal ajal vispeldades kuni 75 kraadini või kuni näed, et kaste hakkab paksenema.

3. Vala kaste läbi sõela kaussi, sega sisse vanillikauna seemned ning pane serveerimiseni külmkappi. Paku koos pirukaga.