Sinimerikarbi-linguine veini-koorekastmesFoto: Julia-Maria Linna
Kalatoitude retseptid
11. juuli 2014, 06:04

Sinimerikarbi-linguine veini-koorekastmes

Kogus: viiele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 kg Sinimerekarp
3 vart Seller
4 tk Šalottsibul
1 tk Tšilli (seemnetest puhastatud)
200 ml Rõõsk koor 35%
450 ml Valge kuiv vein
500 g Pasta või linguine
Oliiviõli
PASTA
4 tk Muna
Sool
400 g Nisujahu (00-tüüp)

Valmistamine

LINGUINE

1. Isetehtud pasta jaoks pane suurde kaussi jahu ja tee sinna sisse „kaev“.

2. Pane süvendisse munad ja näpuotsatäis soola. Sega kahvliga munad ühtlaseks ja tasapisi töötle munasegusse jahu.

3. Tee nii kaua, kuni segu hakkab tainane välja nägema. Vala tainas kausist välja jahusele tööpinnale ja sõtku 20 minutit, kuni tainas on elastne ja sile.

4. Pane 30 minutiks toidukilesse mässituna külmikusse.

Et teha linguine-pastat, lõika pastatainas neljaks ja lase taina üks osa läbi pastamasina kõige laiemat vahet umbes 12 korda, iga korra järel lappa tainas pooleks. Seejärel keera pastamasina vahet kogu aeg väiksemaks, kuni eelviimase laiuseni. Lõika tainas linguine’ks, pane jahusele kandikule ja raputa pasta jahuga üle, siis ei kleepu see kokku; kata puhta rätikuga. Tee nii, kuni kogu tainas on kasutatud.

Keeda isetehtud linguine’t 3–4 minutit soolaga keevas vees.

PASTAROOG

1. Vala teise potti 2 sl õli, haki seller, šalotid ja tšilli hästi peeneks ning prae keskmisel kuumusel 10 minutit, kuni need muutuvad läbipaistvaks.

2. Lisa kuumust, pane hulka merikarbid, sulge kaas ja raputa potti õrnalt 20 sekundit. Lase karpidel kolm minutit kaane all haududa, siis vala juurde valge vein ning lase alkoholil 5 minuti jooksul peaaegu välja keeda.

3. Lisa koor ning jäta potisisu veel kaheks minutiks kaane alla ja seejärel kaheks minutiks ilma kaaneta hauduma. Maitsesta soola ja pipraga.

4. Eemalda kõik karbid, mis ei ole avanenud. Serveeri karpe kohe linguine’ga ning võta kõrvale üks mõnus baguette’i-tükk.