NõgesepirukasFoto: Tarmo Virkus
Kiudainerikkad toidud
3. juuni 2014, 00:00

Nõgesepirukas

Nõges maitseb toidus ootamatult hästi. Kogus 8 kuni 10 lõiku.

Koostisosad
TAINAS
3.5 dl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
100 g Või
0.5 tl Sool
1 tk Muna
TÄIDIS
300 g (pärast kuumutamist) Nõgeselehed
1 tk Porrulauk (valge osa)
2 sl Oliiviõli
3 tk Muna
2 dl Rõõsk koor 10% või 30%
150 g Riivjuust
100 g Feta
Sool
Must pipar
0.5 tl Valge pipar

Valmistamine

Nii mõnigi siiras üllatus on olnud tingitud just sellest, et sööja ei ole suutnud uskuda, et see maitsev roheline asi toidu sees on meie vana tuttav kuri nõges. Juunis on võimalik leida veel nõgeseid, mis ei ole liiga puitunud, sest kindel on see, et eelistada tuleb noori nõgeseid. Korjates kasuta kinnast või tõmba kilekott ümber käe. Lisaks mõnusale rohelisele maitsele saad nõgesepirukat süües ka oma vereloomele suure teene teha – on ju nõges kehvveresuse ja rauapuuduse puhul asendamatu ravimtaim.

1. Sega taina kuivained toasooja võiga, lisa muna, sõtku läbi ja vajuta palliks. Pane tunniks ajaks külma.

2. Rulli tainas parajalt suureks ringiks, et nii vormi põhi kui ka küljed saaksid tainaga kaetud. Aseta tainas vormi ja kata fooliumiga. Raskuseks pane peale kuivatatud herneid, ube vms. Küpseta 200-kraadises ahjus 7 minutit, kuni taina pealispind on kuivaks tõmbunud.

3. Kalla puhastatud nõgestele peale keev vesi. Seejärel kalla nõgesed sõelale ja lase liigne vesi välja nõrguda. Haki nõgesed peeneks – võid kasutada ka purustajat, mille abil saad ühtlase rohelise massi.

4. Hauta hakitud porrut õlis paar minutit, kuni see muutub klaasjaks, siis sega porru nõgesemassi hulka. Klopi munad kausis lahti ning sega juurde koor ja riivitud juust. Lisa nõgese-porrumass, maitsesta soola ja pipraga. Kalla segu tainale. Kõige peale murenda fetat.

5. Küpseta 200-kraadises ahjus 30–40 minutit, kuni täidis on tahenenud – raputa vormi kontrolliks veidi, et pind liialt ei kallerdaks – ja pealispind hakkab pruunistuma. Lase natuke jahtuda ja söö soojalt.