Lia rabarberi-RitaFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
12. mai 2014, 03:27

Lia rabarberi-Rita

Minu suur lemmik igal kevadel, kui esimesed rabarberivarred oma nina mullast välja pistavad. Kuna mulle maitseb väga Brita kook, siis siinne variant on ingveri ja rabarberiga Brita ehk rabarberi-Rita. Väheke nikerdamist nõudev kook, mis pakub eredaid maitseelamusi. Põhja võib valmis küpsetada ka eelmisel päeval, samuti valmis keeta rabarberimoosi, aga täidis pane koogi vahele vahetult enne sööma hakkamist, nii saab kook kõige maitsvam.

Koostisosad
PÕHI
125 g Või
1 dl Suhkur
2 tk Munakollane
1 dl Piim
1.5 dl Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
RABARBERIKEEDIS
300 g Rabarber
0.5 dl Vesi
1 dl Suhkur
KATE
2 tk Munavalge
1.5 dl Suhkur
1 dl Mandlilaastud
TÄIDIS
2 dl Rõõsk koor 35%
Rabarberikeedis
2 sl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
1 tl Jahvatatud ingver

Valmistamine

1. Keeda esmalt valmis rabarberikeedis: pese, koori ja tükelda rabarberid, pane koos vee ja suhkruga keema. Keeda nõrgal tulel 20 minutit ja jäta jahtuma.

2. Samal ajal valmista põhi. Vahusta või suhkruga, seejärel vahusta hulka munakollased. Lisa piim, jahu ja küpsetuspulber. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri tainas õhukese kihina selle peale.

3. Vahusta munavalged kõvaks vahuks. Vahustamise lõpu poole lisa suhkur. Määri segu tainale ja raputa peale mandlilaastud. Küpseta 200 kraadi juures 12 minutit. Lase põhjal jahtuda ja lõika keskelt pooleks ehk kaheks võrdseks osaks.

4. Täidise jaoks vahusta koor ning sega koos suhkrute ja ingveriga täiesti jahtunud rabarberikeedise hulka. Määri täidis kahe tainakihi vahele vahetult enne serveerimist.