Vürtsikas ploomikaste
Toidutare 29. aprill 2014 23:28
Ploomikaste on imemaitsev lisand grill-lihale või kanale, või kaste vokiroogadele. Jälgi, et viie vürtsi pulber, mida selles retseptis kasutad, oleks täiesti värske. Kogus 8 dl.

Koostisosad
1.5 kg Ploomid (poolitatud, puhastatud)
2 tl Viie vürtsi segu
250 g Suhkur
250 g Pruun suhkur
2 tl Ingver (jahvatatud)
1 tk Tšilli (väike, punane, seemnetest puhastatud, hakitud)
2 dl Punase veini äädikas
1 tl Sool
VIIE VÜRTSI SEGU
6 tk Tähtaniis
1 tl Tilliseemned
1 tl Hiina pipar
1.5 tl Nelk
1.5 tl Kaneel

Valmistamine

1. Lase ploomid püree-ekstraktorit kasutades mahlapressist läbi.

2. Vala segu paksu põhjaga potti ning lisa kõik teised koostisosad.

3. Sega madalal temperatuuril, kuni suhkur on täielikult lahustunud.

4. Lase segul keema tõusta ning vähenda seejärel temperatuuri ja kuumuta 25 minutit ilma kaaneta, samal ajal segades, et kaste ei jääks potipõhja kinni.

5. Jahuta kastet kergelt ning suru see seejärel läbi peene sõela. Viska viljaliha minema.

6. Vala ploomikaste tagasi potti. Kuumuta veel 10 minutit või kuni kaste on kergelt paksenenud.

MÄRKUS: Kaste pakseneb jahtumisel veelgi.

VIIE VÜRTSI SEGU VALMISTAMINE:

1. Jahvata vürtsid vürtsijahvatajas peeneks pulbriks.

2. Sõelu läbi, et eemaldada jahvatamata jäänud osakesed. Hoia õhukindlas anumas.