Kurnik ehk lihavõttepühade lihapirukasFoto: Sandra Urvak
Vene köök
7. aprill 2014, 03:38

Kurnik ehk lihavõttepühade lihapirukas

Sellist pirukat süüakse lihavõtetel Venemaal. Kogus 10 lõiku.

Koostisosad
1 kg Pärmi-lehttainas
TÄIDIS
300 g Šampinjonid
1 tk Sibul
300 g Hakkliha
2 sl Nisujahu
200 g Riis
0.5 l Piim
50 g Või
3 tk Keedetud muna
1 tk Muna määrimiseks
Sool
Must pipar

Valmistamine

1. Sulata külmutatud tainas ning lõika neljaks tükiks. Rulli kõik tükid hästi õhukeseks. Kaks tükki lõika nt koogivormi või taldriku abil 28 cm läbimõõduga ringiks ning ülejäänud kaks 26 cm läbimõõduga. Keera ahi 180 °C peale kuumenema.

2. Valmista täidis: tükelda seened ja sibul ning prae piisavalt suurel pannil koos hakklihaga. Lisa segule ka jahu ning prae veidi. Keeda riis pehmeks, kurna ja pane koos piimaga hakkliha hulka. Keeda segu parasjagu paksuks. Haki keedetud munad tükkideks ning libista hakkliha-riisimassi.

3. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile üks suurem lehttainarõngas. Jaga hakklihasegu kolmeks ning pane üks osa suuremale lehttainarõngale, aga jäta servadest u 2 cm vabaks. Kata segu väikesema lehttainarõngaga, pane sellele teine kolmandik hakklihasegu. Kata jälle väikesema lehttainaplaadiga ning kasuta ära ülejäänud hakklihasegu. Kõige peale tõsta 28 cm läbimõõduga tainaring.

4. Suru pealmise taina servad kõige alumise ketta servadega kokku – selleks võid kasutada kahvlit või serva nööri moodi kokku keerutada. Kilosest tainast alles jäänud tükkidest lõika lehekujulised kaunistused ja aseta pirukale. Määri pirukas munaga ning küpseta ahjus 35–40 minutit.