Foto: Lauri Laan [email protected]
Toiduuudised
13. märts 2019, 10:43

Põhjala avas Eestis ainulaadse Texas BBQ õllerestorani

Uuel aastal Tallinnas Noblessneris villimist alustanud Põhjamaade kõige kaasaegsem väikepruulikoda Põhjala avas 400 ruutmeetril Eestis ainulaadset Texas BBQ menüüd pakkuva õllerestorani Tap Room.

Avarate akendega, veidi industriaalses hoones on söögitegemine usaldatud kahe noore ameeriklase, kanadalasest peakoka Michael Jiro Holmani ja tema parema käe, ühendriikidest pärit Hannah Hintliani kätte. Toidutare käis kohta väisamas pressipäeval ja võib selle noore ja vahetu energiaga paari kokkamisoskuste kohta vaid üldivõrdseid edastada. "Me ei taha teha midagi liiga peent, lihtsakt väga maitsvat," lausus karismaatiline ja vahetu olekuga Michael.

Hannah oli veidi tagasihoidlikum, ent sõnas, et nende eesmärk on anda lihtsaid, ent tehniliselt täiluslikke roogi, milles on võimalikult palju kasutatud kohalikke tooraineid, näiteks linnaseid. Hannahil tasub ka silm peal hoida seetõttu, et nagu jutud linna peal räägivad, on tegemist ekstraklassi magustoitude-valmistajaga.

Michaeli soov oli luua sundimatu atmosfääriga restoran, kus söömine on mõnus pingevaba ühistegevus sõprade ja perega - kõiki roogasid saab jagada ja kätega süüa.

Pühapäeviti pakutakse Tap Roomis Ameerika stiilis kogu päeva hommikusööki, kuhu kuuluvad loomulikult pannkoogid vaniljevõi ja vahtrasiirupiga. Tap Roomi hommikusöök sobib kogu perele. "See pole peenete mimoosade jooise koht. See on kogu päeva kestev aus tõhus hommikusöök, mida nautida koos terve perega," rõhutas Micheal.

Seda laadi kööki iseloomustab soolasus, magusus ja teravus. Texase BBQ on tuntud oma veise rinnatüki (brisket) poolest, Tap Roomis suitsutatakse veise rinnatükki tammepuuga.

Tap Roomis tehakse kõik ise ja nullist: igal hommikul küpsetatakse mitut erinevat saia, samuti marineeritakse ise kurke ja oliive, valmistatakse kimchit ja erinevaid kastmeid. Kusjuures - juba ainuüksi selle Kimchi pärast tasub restorani tulla. Ainus asi, mida pakume juba valmis kujul on Hentzi ketšup, sest ilma selleta peakokk Michaeli sõnul lihtsalt ei saa.

Michael Jiro Holman on pärit Vancouverist, Kanadast ning töötanud kahes Michelini tärniga pärjatud restoranis, on kirjas Põhjala pressiteates

“Kui Enn Parel ja Peeter Keek mulle aasta tagasi esimest korda Noblessneris uue pruulikoja tulevasi ruume näitasid, nägin selles tohutut potentsiaali. Võimalus saada vabad käed nullist restorani ülesehitamiseks 33-aastaselt on selles äris väga suur asi,” räägib Michael, kes on töötanud kokku kolmel kontinendil.

Los Angelesist pärit Hannah Hintlian sai oma oskused Thomas Kelleri restoranis Bouchon (Los Angeles) ja kolme Michelini tähega pärjatud restoranis  Quince (San Francisco), valmistab väga tehnilisi magustoite, mis tunduvad lihtsad ainult esmapilgul.

Põhjala Pruulikoda asutati 2011. aastal nelja Eesti õllesõbra ja kodupruulija poolt. Edaspidi pruulib Põhjala oma tugevamaitselisi õllesid Noblessneri sadamalinnakus, kus lisaks Põhjamaade moodsaimale tootmisele asub ka Eesti suurima käsitööõllede valikuga õllerestoran Põhjala Tap Room. Ettevõtte käive 2018. aastal oli ca 2,3 miljonit eurot, seal töötas 15 inimest ja Põhjala õlut eksporditakse 35 välisturule.

Kokku investeeris Põhjala pruulikoja ja õllerestorani rajamisse üle viie miljoni euro. Renoveeritud kompleksis on  ca 3000 ruutmeetri pinda ning pruulikojas ja restoranis saab tööd 35 inimest.