Piprane veiserullFoto: Indrek Susi
Veiseliha retseptid
5. detsember 2012, 12:48

Piprane veiserulaad mädarõikakastmega

Kuigi rulaadi peetakse eestimaiseks piduroaks, on tegu hoopis Prantsuse algupäraga. Seetõttu võib vahelduseks ka peenema liha rulliks keerata ning täidisesse piprast särtsu lisada.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: 20-40 min
+ 2,5 tundi keetmiseks + 1 öö maitsestumiseks

Koostisosad
1 kg Vasikaliha (küljetükk)
100 g Suitsupekk
2 küünt Küüslauk
Must pipar ja
Roheline pipar ja
2 tl Rosépipar
Sool
TÄIDISEKS (VÕIMALIKUD VARIANDID)
Porgand
Seened (soolatud)
Must ploom
Oliivid
Kappar
Herned
Päikesekuivatatud tomat

Valmistamine

Vasika või noorlooma küljeliha leiad turult. Palu see müüjal kelmetest puhastada ning 1,5–2 cm paksuseks pinnalaotuseks fileerida. Peenesta (köögikombainis) suitsupekk, sega juurde hakitud küüslauk, peenestatud piparde segu ja sool. Töötle kõik parajaks pastaks ning määri segu lihale. Säti südamikuks soovikohane täidisematerjal, mina valisin porgandi ja oliivid, ja keera liha tugevalt rulliks kokku. Mässi rull marlisse ning seo puuvillase nööriga kokku. Keeda rulaadi 2–2,5 tundi (sõltub liharulli paksusest) vähese soola, pipra ja loorberilehega maitsestatud vees. Ära unusta vahtu riisuda. Keedetud rulaad pane kahe lõikelaua vahele ning aseta vajutuseks pott külma vett. Lase nii üleöö jahtuda. Vabasta vormitud rulaad marlist, viiluta ja serveeri.

SOOVITUS

Veiserulli kõrvale sobib mädarõikakaste. Selleks haki blenderis 1 šalottsibul ja 0,5 sidruni riivitud koor, sega juurde 100 g toorjuustu, 2 tl mädarõigast (soovitatavalt kange ja ehe Sikahansi talu oma), 0,5 sidruni mahl, 1 tl soola ja 0,5 tl suhkrut. Mikserda kreemjaks dipikastmeks.