Lambaliha retseptid

Kastiilia lambapraad 

Toomas Kahur, 6. september 2012, 10:47
Kastiilia lambapraadFoto: Margus Rava
Hispaania keskosa Kastiilia on mägine, kivine ja põuane ala, kus taimestik on nii kidur, et ainult lambad leiavad kõhutäidet. Seetõttu on ahjus küpsetatud lammas olnud sajandeid selle kandi kõige olulisem roog. Kõrvale sobib pikk sai, ahjus vähese vee ja valge veini segus hautatud kartulid või kartulipuder.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 tk Lambajalg või
2 tk Tallejalg
1.5 - 2 kg Lambaliha
Searasv
Petersell
2 - 3 oksa Tüümian
2 - 3 oksa Rosmariin
7 - 8 küünt Küüslauk
1 pdl Valge vein
Sool
Must pipar

Valmistamine

Hõõru lammas jahvatatud pipra ja soolaga hoolikalt üle ning kata õhukese kihi toasooja searasvaga. Pane laia, madalate servadega ahjunõu põhja hakitud petersell, tüümiani- ja rosmariinioksad ning küüslauk, vala peale vein, nii et see kataks põhja paari sentimeetri jagu. Tõsta lammas vormi ja küpseta 250-kraadises ahjus 15 minutit. Siis keera kuumus 180˚C peale. Niisuta lihatükki aeg-ajalt leemega, vajadusel lisa veini. Olenevalt lihatüki suurusest kulub küpseks saamisele veel 2–2,5 tundi.