Klassikaline pitsaFoto: Priit Grepp
Itaalia köök
24. märts 2012, 07:39

Klassikaline pitsa

Klassikaline pitsa on valmistatud pärmitainal, selle põhi on õhuke ja kate tomatitest ja singist hõrk.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
500 g Nisujahu
15 g Presspärm
1.5 tl Sool
0.5 dl Oliiviõli
3.2 dl Vesi (toasoe)
KATE
3 peotäit Põld-võõrkapsas ehk rukola
12 viilu Parma sink
400 g Mozzarella
2 dl Parmesan (riivitud)
AHJUKÜPSETEST TOMATITEST KASTE
8 tk Tomat
1 terve pea Küüslauk
1 sl Pitsaürdid (kuivatatud)
1 tl Sool
1 sl Suhkur (rafineerimata)
Must pipar või tšilli
Oliiviõli

Valmistamine

1. Taina valmistamiseks pudista pärm jahu hulka, lisa ka sool ning lase köögikombainil kõige madalamal kiirusel tainakonksudega 1–2 minutit töötada. Selle eesmärgiks on saada pärm võimalikult peenelt jahu hulka. Lisa siis vesi ja õli ning tõsta töökiirust 1 astme võrra. Las masin töötab 6–7 minutit ehk kuni tulemus on elastne ning kergelt tainakonksu küljest eralduv. Ära muretse, kui tainas tundub liiga pehme.

2. Samal ajal pane kergitamiseks valmis soe kauss, seda nii aeglase külmikumeetodi kui ka kiirema toatemperatuuril kergitamise puhul. Tõsta tainas jahuste kätega kaussi ja lase kerkida.

3. Taina kerkimise ajal tegele pisut aega tomatikastme valmistamisega. Ajakulu on tõepoolest napp, mistõttu võidad ülejäänud aja näiteks iseendale või oma sõpradega koosolemiseks.

4. Kui tainas on kerkinud topeltmõõtmesse, vormi see neljaks võrdseks tükiks. Tee käed oliiviõliseks ning vormi tükist otse küpsetuspaberi peale õhuke ümar pitsapõhi. Jäta see vähemalt 10 minutiks ootele, et põhi saaks kerkida, tühi ahjuplaat pane aga 220-kraadisesse ahju. Eelnevalt kuumaks aetud ahjuplaat annab pitsapõhjale krõbedama tulemuse.

5. Kui pitsapõhi on kohev, kata see mõne lusikatäie tomatikastmega. Puista peale rukolalehed ja peenemaks rebitud singiviilud. Võid siinkohal julgelt improviseerida käepäraste ainetega: seente, köögiviljade, ürtide või lihakanalõikudega. Kata juustuga ja libista pitsa koos küpsetuspaberiga kuumale ahjuplaadile.

6. Küpseta 220-kraadise ahju alaosas 15–20 minutit ehk kuni juust on sulanud ning pitsapõhi mõnusalt krõbe. Serveeri pisut jahtunult, sest siis tunned tekkinud maitseid paremini.

Kastme valmistamine

1. Lõika tomatid sektoriteks ning aseta nahapoolega ahjuplaadile. Jäta sektorite vahele ruumi, et küpsemine oleks kiirem ja ühtlasem. Puista tomatitele ürte, soola, suhkrut ja pipart ning poeta vahele kooritud terved küüslauguküüned. Piserda peale oliiviõli ja küpseta 180-kraadises ahjus ligi tund aega.

2. Kasuta võimalusel ahju pöördõhurežiimi ning paota aeg-ajalt ahju ust, et liigne aur väljuks. Kui tomatid tunduvad pehmed, tõsta temperatuur 225 kraadini ja kasuta ahju grillrežiimi, et tomatite pind saaks jumekam. Küpsemisaeg on seepärast nii pikk, et ka kiulisemad tomatinahad pehmeneksid.

3. Tõsta valmis tomatid ja küüslaugud kaussi ning püreesta sauseguriga ühtlaseks. Vajadusel maitsesta soola ja suhkruga.