Riisi-hakklihatäidisega dolmadFoto: Tarmo Virkus
Kreeka köök
5. september 2012, 05:36

Riisi-hakklihatäidisega dolmad

Ma hakkan dolmadest täiesti sõltuvusse jääma. Hapukas ümbrises kaneeline- mündine riisitäidis sobitab kõik maitsed ideaalselt kokku. Lisandiks on tzatziki-tüüpi jogurtikaste. Dolmasid süüakse reeglina riikides, kus kunagi laius Ottomani impeerium. Lihaga dolmasid pakutakse soojalt, lihata ampse nii soojalt kui ka külmalt.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 purk Viinamarjalehed konservina
1 tk Sibul (suur)
2 küünt Küüslauk
Õli
200 g Lambahakkliha
3 spl Münt (värske) või
1 spl Münt (kuivatatud)
1 spl Kaneel (jahvatatud)
Sool
Must pipar
200 g Basmati riis
2 - 3 tk Sidrun
Granaatõunaseemned (serveerimiseks)
Sidrunikoor (serveerimiseks)

Valmistamine

Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil õli ja hauta sibulaid keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Lisa küüslauk ja lase veel mõni minut haududa. Tõsta pannile hakkliha ning seejärel purustatud kuivatatud või hakitud värske münt, kaneel, sool ja pipar. Pane nüüd juurde ka riis ning prae kergelt läbi. Vajadusel võid lisada segule väheke vett ja lasta sellel riisiteradesse imbuda. Eemalda dolmatäidis pannilt ja kontrolli maitsestust. Aseta purgist võetud viinamarjalehed enda ette nii, et rootsuga pool jääb sinu ette ning läikiv külg vastu lauda. Tõsta lehe keskossa supilusikatäis täidist. Keera esmalt lehe alumised otsad tihedalt täidise ümber, siis küljed ning lõpuks veereta dolma üleni viinamarjalehe sisse. Vooderda panni põhi katkiste viinamarjalehtedega. Aseta dolmad, kinnituskoht allpool, tihedalt pannile. Kalla peale nii palju vett, et suupisted oleksid kaetud. Lisa sidrunitest pressitud mahl ja riivitud sidrunikoor. Pane raskuseks peale kummuli keeratud taldrik ja lase dolmadel vaiksel tulel vähemalt tund aega haududa. Katsu igaks juhuks, kas viinamarjalehed on piisavalt pehmed. Serveeri koos granaatõunaseemnete ja värskelt tõmmatud sidrunikooreribadega.

SOOVITUS

Kreeka päritolu viinamarjalehed on parajalt soolakashapud ja mõeldud koheseks kasutamiseks. Soovi korral võid neid külma veega loputada. Aserbaidžaani toodang sisaldab aga ohtralt soola, äädikat ja isegi liiva. Selliseid viinamarjalehti tuleks kasutamise eel ööpäev külmas vees leotada. Kes ise viinamarju kasvatavad, korjaku lehed suve esimesel poolel, hiljem muutuvad need tuimaks ja sitkeks. Lehti tuleks soolaga maitsestatud vees paar minutit keeta, siis nõrutada ja jahutada.