Peedi-porgandikuklid tüümianigaFoto: Tarmo Virkus
Kiudainerikkad toidud
14. november 2011, 09:26

Peedi-porgandikuklid tüümianiga

Et köögilauale värvi tuua, on heaks nipiks kasutada talviseid juurikaid ka saiatainas. Sel moel tehtud saiad säilivad ka kauem värskena.

Koostisosad
Porgand (riivitud ja võis hautatud) või
2 dl Peet (riivitud ja võis hautatud)
25 g Või
Tüümian
0.5 pk Kuivpärm
1 dl Grahamjahu
4 dl Nisujahu
Nisukliid
2 dl Vesi (käesoe)
0.5 spl Mesi
0.5 tl Sool
1 tk Muna (määrimiseks) või
Piim

Valmistamine

Hauta riivitud juurvilja või sees, kuni see on peaaegu pehme. Maitsesta ning jahuta enne tainasse panemist toasoojaks. Võid kasutada ka keedetud peeti, hauta see samamoodi võis tüümianiga läbi, siis muutub maitse intensiivsemaks. Sega kuivpärm jahude ja nisukliidega. Nirista toasooja vee sisse siirup ja sega jahuseguga. Sõtku kuni ühtlase taina moodustumiseni. Lisa hautatud juurviljad ja sõtku ühtlaselt taina sisse. Vormi tainapall ning pane rätiga kaetult

sooja kohta kerkima. Tainas peab kerkima vähemalt kahekordseks, tavaliselt kulub selleks 1 tund või kauem. Võid tainast kergitada ka kergelt soojendatud praeahjus, kuid jälgi, et ahi liiga soojaks ei läheks (temperatuur ei tohi üle 50 kraadi olla).

Vormi kerkinud tainast jahusel tööpinnal kang ja lõika see peopesasse sobituvateks pallikesteks. Jäta ahjuplaadile veel vähemalt pooleks kuni üheks tunniks kerkima. Määri kuklid pealt kas lahtiklopitud munaga või piimaga, puista peale nisukliisid. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit.