Martsipanitäidisega StollenFoto: Aivar Virkus
Saksamaa köök
30. november 2011, 10:50

Martsipanitäidisega Stollen

Sakslaste stiilis jõulusaiale saab pidulik rüü selga tõmmatud likööris leotatud rosinate-jõhvikate, apelsini- ja sidrunikoore ning saia sisse peidetud martsipani toel. Saia võib teha ka pärjana, kuid mulle meeldib just kringliks keeratuna ning sidrunise glasuuriga viimistletult.

Kogus: kaheteistkümnele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 tk Apelsin (riivitud koor)
1 tk Sidrun (riiviud koor)
50 g Rosinad
50 g Jõhvikas (kuivatatud)
0.5 dl Cointreau (või muud tsitruslikööri)
500 -550 g Nisujahu
12 g Kuivpärm
0.5 tl Sool
1 dl Suhkur
Kardemon (jahvatatud)
85 g Või
1 tk Muna (tainasse)
1 tk Muna (määrimiseks)
250 g Piim (käesoe)
200 g Martsipan
Pistaatsiapähkel (kaunistuseks)
Jõhvikas (kuivatatud, kaunistamiseks)
SIDRUNIGLASUUR
200 g Tuhksuhkur
2 spl Sidrunimahl
2 spl Vesi (kuum)

Valmistamine

Alusta sellest, et riivi sidruni- ja apelsinikoor. Soovitan viljad enne keeva veega üle kallata ja siis kareda harjaga hoolikalt hõõruda, et koorele pritsitud säilitusained maha pesta. Sega tsitruseliste koored kuivatatud rosinate ja jõhvikatega ning kalla peale liköör. Lase tõmmata kogu saia valmistamise aja.

Sega suures kausis jahu, kuivpärm, sool, suhkur ja kardemon. Lisa väikeste tükkidena toasoe või ja sega läbi. Klopi muna toasooja piimaga ja kalla piima-munasegu hulka. Sega ühtlase taina moodustumiseni. Jätka sõtkumist, kuni saad läikiva, kausi küljest lahti löönud tainamassi. Vormi tainapall, kata kauss rätiga ning jäta sooja kohta umbes 1 tunniks kerkima. Sõtku kerkinud tainas paari vajutusega tagasi, tõsta jahusele tööpinnale ja rulli ristkülikukujuliselt lahti – ristküliku pikem külg peaks olema nii pikk, kui suurt lõpptulemust tahad, lühem külg umbes pool pikemast küljest, näiteks 40 cm x 20 cm. Kalla leotatud rosinad-tsitrusekoor-jõhvikad taina keskele ning keera tainas kokku nii, et äärtesse jääks ainult tainas. Suru kõik ääred tainarulliga peale vajutades hoolikalt kokku. Rulli nüüd tainas koos seal sees oleva täidisega uuesti sama suureks, kui oli eelmine ristkülik. Nüüd vormi martsipanist välja taina pikemast küljest veidi lühem halg ning aseta see taina keskele. Keera tainas veel kord kahekordseks nii, et martsipan jääb keskele. Suru ääred kokku ja vormi ühtlase jämedusega rull. Lõikekoht keera rulli alla ning moodusta kas kringel või ring. Tõsta ahjuplaadile ning lase 45–60 minutiga kahekordseks kerkida. Kerkinud sai määri lahtiklopitud munaga. Küpseta 180–200-kraadises (pöördõhuga) ahjus 25 minutit ehk kuni sai on pealt kuldpruun.

Sõelu tuhksuhkur kaussi, lisa sidrunimahl ja kuum vesi ning hõõru ühtlaseks. Nirista jahtunud saiale, puista glasuuri sisse peeneks hakitud pähklid ja jõhvikad ning lase jahtuda.