Jõulupasteet kanamaksastFoto: Artur Sadovski
Linnuliha retseptid
30. november 2011, 10:45

Jõulupasteet kanamaksast

Kanamaksapasteet on saanud juurde karget maitset magushapukast apelsinimahlast, mis sobib linnumaksaga alati väga hästi.

Kogus: kümnele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
500 g Kanamaks
4 spl Oliiviõli
30 g Või
1 tk Sibul (suur)
0.5 tk Porgand
1 tk Apelsin
Sool
Must pipar
150 g Või
Kalvados või
1 sorts Konjak (soovi korral)
Salvei
Petersell
Piparrohi

Valmistamine

1. Kui kasutad külmutatud maksa, lase sel aeglaselt külmikutemperatuuril sulada. Eemalda võimalikud sidekoetükid ja soovi korral ka maksa rasvakohad.

2. Kuumuta õli koos võiga pannis maksimumkuumusel. Ole siinkohal tähelepanelik, sest maks tuleb lisada kohe, kui või on sulanud.

3. Lase maksatükkidel ühelt poolelt pruunistuda ning pööra tükid ükshaaval ümber, et maks oleks ühtlaselt pruuni pinnaga. Läbiküpsemine pole siinkohal oluline. Vajadusel vähenda kuumust või prae maks portsjonite kaupa. Oluline on, et maksa pinnale tekiks kena pruun koorik, kuid samas ei tohi kuumus olla nii kõrge, et maks pannipõhja kinni jääks.

4. Eemalda maks pannilt, maitsesta soolaga ning jahvata peale pipart.

5. Lisa samale pannile väikesteks kuubikuteks lõigatud sibul ja peenelt riivitud porgand. Kuumuta mõõdukas kuumuses, kuni sibulad on pehmenenud ja pannil olevad pruunistunud maksajäljed endasse imanud. Maitsesta soola ja pipraga.

6. Kui köögivili on pehme, lisa apelsinist pressitud mahl ja mõne aja pärast maksatükid koos neist eraldunud vedelikuga. Lisa nii palju vett või kanapuljongit, et see toiduained kergelt kataks. Suru tihedaks ja hauta väga mõõdukas kuumuses kümmekond minutit ehk kuni maks on küps.

7. Püreesta segu kohevaks. Kontrolli maitsestust, vajadusel lisa soola ja alkoholi.

8. Sulata või väga madalal kuumusel, kuni rasvaosa muutub kuldseks, pinnale on kerkinud vaht ja põhjas on sade. Eralda selge võirasv ehk ghee, ülejäänu vala maksa hulka ja püreesta veel kord.

9. Lisa võirasva hulka pisut riivitud apelsinikoort ja hakitud maitserohelist ning vala kaussi maksapasteedi peale õhukeseks kihiks.

SOOVITUS:

Võikiht hoiab maksapasteeti kuivamise eest ning vääristab seda hea maitsega. Selline pasteet ei vaja leivale või saiale määrides lisavõid.