Manija Vilma lihaleibFoto: Taivo Tenso
Kiudainerikkad toidud
3. mai 2011, 07:09

Manija Vilma lihaleib

Selle retsepti järgi valmib rukkikroovleib, mille tegu kestab kaks päeva, ning peki ja kalaga sobib see püülileivast pareminigi. Tainas peab käärimise ajal soojas olema. Riided ja kasukad võib peale tõsta, et tuult ei saaks. Tainas ei tohi olla ka liiga vedel, aga ka mitte liiga tugev.

Koostisosad
10 tk Keedukartulid (väiksemad, koos koorega)
1 l Vesi
Rukkijahu
200 g Seapekk
Suhkur
Sool

Valmistamine

1. Võta parajad viilud seapekki ja jäta üheks päevaks soolvee sisse likku. Ei pea olema väga soolane vesi.

2. Keeda kausitäis kartuleid koorega pehmeks, koori ära ja tambi pudruks, maitsesta soolaga. Kartul hoiab leiva pehmema ja nii säilib valmis leib kauem. Ühe leiva jaoks läheb umbes kümme väiksemat kartulit.

3. Leivategu alusta juba hommikul. Kui sul on kaua kasutusel olnud leivaastja,

piisab, kui segad kokku kartulimassi, rukkijahu ja umbes liitri vett. Kui aga pole iidvana leivaastjat, siis võta leivajuuretis, sega see veega ning lisa seejärel

rukkijahu ja kartulimass. Maitsesta soolaga. Segu peab olema suhtelisest paks. Jäta kokkusegatud mass sooja kohta hapnema.

4. Õhtul, kui mass on hapnenud vedelamaks, siis lisa paksenduseks rukkijahu. Jäta ööks seisma.

5. Hommikul maitsesta tainas oma äranägemise järgi soola ja suhkruga. Sõtku taas tainale jahu juurde, et see jälle parajalt paksuks läheks. Edasi sõtku leivatainas korralikult läbi, mida kauem sõtkud, seda parem. Kui hakkavad kostma tainamulksud, siis on tainas valmis. Pane sooja, seisva õhuga ruumi kerkima. Jahu kulub kokku orienteeruvalt 10-12 dl.

6. Kui teed leiba puuküttega ahjus, siis nüüd pane tuli alla. Küta ahi soojaks ja lase tekkida sütel. Selleks kulub umbes kaks tundi.

7. Kerkima hakanud leivatainas pane eelnevalt võiga määritud vormidesse. Jäta veerand vormist kerkimisruumiks. Lõika pekk kuubikuteks. Vajuta käega leiva sisse lohk ja aseta kuubikud sisse. Mätsi pealt tainaga kinni. Mõne

leiva võid ka pekita teha.

8. Aseta leivad ahju sütele küpsema. Ahjus valmib leib umbes kaks tundi. Võta valmis leivad ahjus välja ja aseta kümneks minutiks märja räti alla. Võid ka kile peale panna, siis läheb leivakoorik pehmeks.

NIPP: Lihaleiva sisse võid panna ka soolasilku või muud soolakala. Ka väikseid pekikuubikuid on hea tainasse sõtkuda. Ja soolapekki ja värsket kala võid ka üheskoos leiva sisse pista.