Kitsejuustuga basiilikurisotoFoto: Siim Vahur
Itaalia köök
2. mai 2011, 05:32

Kitsejuustuga basiilikurisoto

Risotot hauta hellalt ja vedelikku pidevalt juurde lisades, kuni riis on valmis.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
75 g Või
5 spl Oliiviõli
1 tk Sibul
1 küüs Küüslauk
300 g Risotoriis
4 dl Valge vein (kuiv või poolkuiv)
6 dl Puljong
1 kimp Basiilik (värske)
100 g Kitsejuust (koorikuta, pehmed juustud)
1 dl Parmesan (värskelt riivitud) v. muu kõva juust
Sool
Must pipar
1 tk Sidrunikoor (riivitud)

Valmistamine

1. Sulata suures paksupõhjalises potis või ja 3 sl oliiviõli. Lisa peeneks hakitud sibul ja küüslauk ning kuumuta keskmisel kuumusel, kuni sibul on klaasjas. Seejärel lisa riis ja prae mõni minut – vaata, et midagi ei jääks põhja kinni. Kalla juurde 1,5 dl valget veini ja kulbitäis kuuma puljongit. Sega pidevalt, sortsa kulbitäite kaupa veel puljongit hulka ja kasuta ära ülejäänud 1,5 dl valget veini. Risoto puhul pole mõtet flirtida ideega, et tulisem pott keedab kiiremini. Risotoga nii käituda ei tohi. Just pikaajaline kuumutamine ja vedeliku pisteline lisamine on see, mis podistab valmis kreemja riisiroa.

2. Samal ajal mõõda 1 dl valget veini, 2 sl oliiviõli ja basiilikulehed kõrgeservalisse kaussi ning purusta nuimikseri abil püreeks. Kui risoto hakkab kohe-kohe valmis saama, lase pool kitsejuustust ja väga peeneks riivitud parmesan sinna sisse sulada. Sega läbi ning vala üle veini-basiilikupüreega. Võta pott tulelt, purusta peale pipart ja timmi parajaks soolaga, puista päikesekulda riivitud sidrunikoore näol.

3. Meki üle – kui vein on hapukas, siis vajab toit ehk pisut suhkrut. Serveeri ülejäänud kitsejuustuga.