Brita kook puuviljadegaFoto: Siim Vahur
Küpsetised
11. aprill 2011, 06:56

Brita kook puuviljadega

Hurmavalt õhuline maiuspala.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
TAINAS
125 g Või
1.5 dl Suhkur
3 tk Munakollane
1.5 dl Jahu
1.5 tl Küpsetuspulber
1 dl Piim
0.5 tk Sidrun (riivitud koor)
BESEE
3 tk Munavalge
Sool (näpuotsaga)
2 dl Suhkur
2 dl Mandlilaastud (või pähklid)
TÄIDIS
300 g Kohupiimapasta (vanillimaitseline)
4 dl Rõõsk koor (35%-line)
0.5 dl Suhkur
1 tk Laim (riivitud koor)
0.5 tk Sidrun (riivitud koor)
Kompotimarjad, puuviljad
Meliss

Valmistamine

1. Hõõru toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval munakollased ning sõelu juurde jahu ja küpsetuspulbri segu ning sidrunikoor. Vala hulka piim ja sega ühtlaseks. Tõsta tainas 20 x 30 cm ahjuplaadile ja aja ühtlaselt laiali. Soovi korral võid tainast küpsetada kahes ümmarguses lahtikäivas koogivormis. Tainas on üsna kleepuv, seega on seda lihtsam märja käega laiali ajada.

2. Besee jaoks vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga. Kui vaht on hele, lisa aeglaselt suhkur. Vahusta veel, kuni munavalgevaht on tugev ja kohev. Lisa mandlilaastud või hakitud pähklid. Vala tainale, aja laiali ning küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit. Võta kook ahjust ja lase jahtuda.

3. Maitsesta kohupiimapasta sidruni- ja laimikoorega. Vahusta vahukoor suhkruga. Lisa pool vahukoorest kohupiimapastale ja sega läbi. Haki valitud puuviljad väiksemateks kuubikuteks.

4. Lõika kook pooleks ja määri peaaegu kogu kohupiima-vahukooresegu koogile. Lisa hakitud puuviljad ning tõsta teine pool koogist peale. Sega järelejäänud kohupiima-vahukooresegusse ülejäänud vahustatud vahukoor ja vala koogi peale. Aja laiali ning kaunista puuviljade, kompotimarjade ja melissilehtedega. Lase koogil mõnda aega külmikus maitsestuda ja lõika alles siis lahti.