Jaapani köök

Kampyo´ga makisushi ja lõhega nigiri 

Olavi Roots, 14. märts 2011, 09:06
Maki ja nigiriFoto: Ülle Viska
Klassikaline paar sushivaagnalt.

Kogus: kaheteistkümnele
Valmistusaeg: kuni 20 min

Koostisosad
SUSHIRIIS
500 ml Sushiriis
600 ml Vesi
TEZU EHK ÄÄDIKALAHUS RIISI KEETMISEKS
250 ml Vesi
60 ml Riisiäädikas
2 spl (kuhjaga) Suhkur
Sool
MAKI (10-15 TK)
500 g Keedetud riis
300 g Kampyo
3 tk Norilehed
NIGIRI (10-15 TK)
500 g Keedetud riis
500 g Lõhefilee
SERVEERIMISEKS
Wasabi
Ingver (marineeritud)
Sojakaste, vajadusel gluteenivaba

Valmistamine

RIISI KEETMINE

1. Pese riis mitu korda külma veega läbi ning jäta külma vette vähemalt 30 minutiks seisma. Keetmisel mõõda alati täpsed kogused, et saaksid õige konsistentsiga riisi. Tõsta vees veidi tõmbunud riis keevasse vette ning keeda tasasel tulel 20 minutit. Hoia riisi tulelt tõstmise järel 15 minutit kaane all ja aseta siis kuum riis puukaussi. Sega riisi hulka esialgu neljandik tezu’st ehk äädika-suhkrulahusest ja jätka selle lisamist jao kaupa, kuni kogu marinaad on riisi hulka segatud. Riis on õnnestunud, kui see läigib. Osad sushikokad lisavad marinaadi järk-järgult riisile keetmise ajal.

2. Tezu jaoks sulata kõik marinaadiained potis üheks ning jahuta toatemperatuurile.

MAKI JA NIGIRI VALMISTAMINE

1. Kui riis on veidi maha jahtunud, alusta sushi valmistamisega. Nigiri tarvis vooli riisist parajad padjad ning tõsta kala riisile.

2. Makisushi on norilehte keeratud sushi, mis seekord on oma põhimaitse saanud kampyo’st ehk sojakastmest-suhkrust-merevetikaleemest marinaadis magusaks tõmbunud suvikõrvitsast. Aseta norilehele riis, siis triip wasabi’t ja kampyo’t. Keera rulli ja lõika tükkideks.