Mille-feuilleFoto: Erki Siplane
Prantsuse köök
10. märts 2011, 08:59

Mille-feuille

Mille-feuille ehk "tuhat lehte" koosneb mitmest lehttainakihist, mille vahel on magus täidis. Tüüpiliselt leiab sealt keedukreemi, kuid vahel ka vahukoort või moosi. Pakume valiku täidiseid, millest vali oma lemmikud.

Kogus: kümnele

Koostisosad
KÜPSISELEHED
40 g Tuhksuhkur
33 g Munavalge
33 g Jahu
33 g Rõõsk koor (35%-line)
KEEDUKREEM
25 g Jahu
160 g Munakollane
75 g Kristallsuhkur
20 g Maisitärklis
0.5 l Piim
KOHVIKREEM
Keedukreem
3 spl Lahustuv kohv
VALGE ŠOKOLAADI KREEM
Keedukreem
100 g Valge šokolaad (riivitud)
0.5 tk Vanillikupar (seemned)
SAFRANIKREEM
Keedukreem
0.5 g Safran
MURAKAKREEM
Keedukreem
2 dl Murakaliköör
POHLAKREEM
Keedukreem
200 g Pohl (värsked või külmutatud)

Valmistamine

1. Sega küpsiselehtede taina valmistamiseks tuhksuhkur, munavalge, jahu ning koor. Aseta lusika või pritskoti abil tainarõngad silikoonmatiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 125-kraadises ahjus 15 minutit. Võid lasta tainal mõni tund kuni ööpäev külmikus seista. Selle ajaga jahu paisub ja tainas muutub lihtsamini töödeldavaks.

2. Keedukreemi jaoks sega kastrulis munakollane, jahu, maisijahu ja suhkur. Lase piim keema ning vala pidevalt segades muna-jahumassile. Keeda 5 minutit kreemi pidevalt! segades. Jahuta kreem ning vahusta enne kasutamist mikseriga. Aseta kreem pritskotti, et oleks mugavam koogile kanda. Aseta küpsis taldrikule ning lisa pritskotist kreem, seejärel jälle küpsis ning kreem. Soovitatav on teha umbes kümme korrust, et söömine saaks lõbusam.

3. Kohvikreemi valmistamiseks sega keedukreem lahustuva kohviga.

4. Valge šokolaadi kreemi tarvis sega sooja keedukreemiga riivitud šokolaad ja vanillikupardest väljapuhastatud seemned.

5. Safranikreemi jaoks uhmerda safraniniite tugevama värvi ja

maitse saamiseks väikese koguse suhkruga ja sega siis keedukreemiga.

6. Murakakreemi (või mistahes marjakreemi) jaoks keeda likööri kaaneta potis vaiksel tulel seni, kuni pool esialgsest kogusest on aurustunud. Jahuta ja sega kondiitrikreemiga.

7. Valmista pohladest toormoos. Soovi korral eemalda sõela abil seemned. Sega jahtunud keedukreemiga.

NIPP: Keedukreemi maitsevalikud on piiramatud, proovi näiteks kohvi, valge šokolaadi ja safraniga, pohlade ja murakatega ning värskete vaarikate

või mustikatega rikastatud kreemi. Kohv, safran ja šokolaad tuleks segada sooja keedukreemiga ja alles seejärel jahutada, moos seevastu külma kreemiga.

HEA TEADA: 1 munakollane kaalub keskmiselt 20 g ja munavalge 25 g.