Tafelspitz mädarõika-õunakstmegaFoto: Thea Karin
Veiseliha retseptid
28. veebruar 2011, 13:47

Tafelspitz mädarõika-õunakastmega

Tafelspitz on roog, kus pole liha keetmisel maitses midagi kaotsi lastud minna.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
800 g Veiselihakondid
2 viilu Härjasaba (kui on saadaval)
3 sektorit Üdikondid
800 g Veiseliha (õlatükk, vpraetükk)
800 g Reietükk (läbikasvanud)
Jäme sool
MAITSETAIMEDE KIMP
Petersell
Tüümian
Leeskputk
1 tk Sibul
3 tera Nelk
1 leht Loorber
LEEMEKÖÖGIVILJAD
2 tk Sibul (koorega, kuivalt röstitud)
6 tk Porgand
1 tk Juurseller (väiksem)
4 tk Kevadsibul
4 tk Petersell (juur)
MÄDARÕIKA-ÕUNAKASTE
2 tk Õun (suur)
2 tk Šalottsibul
80 g Mädarõigas (värskelt riivitud)
2 spl Valge veini äädikas
Sool
6 spl Hapukoor

Valmistamine

1   Tõsta veisekondid ja härjasaba viilud potti, kata külma veega ja aja keema (5 min), seejärel loputada külma veega kondid läbi. Pane kondid ja saba veel kord külma veega keema ja keeda leent nüüd kolmveerand tundi. Eemalda vaht.

2   Lisa potti õla- ja reietükk, kata täielikult veega, eemalda vaht ja keeda liha pehmeks koos maitsetaimede kimbu (selleks mähi marlisse kõik ürdid, loorber ja ka sibul, kuhu on torgatud nelgiterad) ja röstitud sibulasektoritega ning lisa leemesse näpuotsatäis jämedat soola.

3   30–40 minutit enne keetmise lõppu – kokku kestab keetmine 2,5, tundi – lisa kaabitud porgandid, neljaks lõigatud sellerijuur, kevadsibul ja petersellijuured.

4   Võta kontidest välja üdi ja vedelda see veega.

5. Eemalda leemest liha ja lõika serveerimiseks viiludeks. Aseta vaagnale ka leemes keedetud köögiviljad. Lihale paku juurde mädarõika-õunakastet.

6. Kastme jaoks sega äädikas, õli, hapukoor ja maitsesta soolaga. Riivi õun, mädarõigas ja šalottsibul jämeda riiviga ja ühenda need kastmega.

NIPP: Tõsta ühte potti veidi kurnatud leent, üdivedelikku ja lase veidi koos tõmmata. Gurmaanile meeldib saadud tummine leem ka röstsaiaga, millele on raputatud meresoola.