Marjatarretise ja beseega vanillikaste
Koostisosad
TARRETIS
12 lehte Želatiin
3 sl marjaliköör
vajadusel suhkrut
1 l hapukas marjamahl (näit- jõhvikatest)
BESEE
4 tk Munavalge
Soola näpuotsaga
100 g Kristallsuhkur
100 g Tuhksuhkur
12 g Maisitärklis
VANILLIKASTE
2 dl Piim
2 dl Rõõsk koor 35%
1 tk Vanillikaun
2 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
4 tk Munakollane
50 g Suhkur
Valmistamine
ÕRN TARRETIS
Kui sügavkülmas on veel mõned hoidistatud marjad, siis valmista tarretatav vedelik neist. Maitsestamisel arvesta, et tarretis peab pakkuma sööjale magusa besee ja vanillikastme vahele oodatud värskendust.
Valmistamine:
Leota želatiinilehed külmas vees vetruvaks. Kuumuta mahl keema ja maitsesta
meelepäraselt suhkru ja likööriga – želatiin võtab maitsehoogu pisut maha.
Eemalda mahl kuumuselt ning vispelda sisse veest nõrutatud želatiinilehed. Sega, kuni need on lahustunud, ning vala seejärel vormi 2–3 tunniks tarretuma.
PEHME SISUGA BESEE
Eelistan ökotoorsuhkruid, mis annavad beseele jumekama, maitsvama ja tervislikuma tooni. Sellest kogusest valmib ligi 24 kanamunasuurust beseed.
Valmistamine:
Vahusta munavalged vähese soolaga kohevaks vahuks. Lisa tööd jätkates peene nirena kristallsuhkur ning vahusta, kuni saad tugeva munavahu, mille sees pole suhkrukristalle tunda. Sega tuhksuhkur ja maisitärklis ning sõelu munavahu hulka. Sega ühtlaseks. Vormi tainast lusika abil võrdse suurusega portsud ning tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta
125-kraadises ahjus 50 minutit, seejärel lülita ahi välja ja hoia beseesid järelkuumuses veel ligi 10 minutit. Enne serveerimist lase beseedel korralikult jahtuda. Kui hoiad neid üleöö, on tulemus veel meeldivam.
KREEMJAS VANILLIKASTE
Ühenda kastrulis piim ja rõõsk koor. Poolita vanillikaun ning kraabi selle seemned piima hulka, viska sisse ka vanillikaunapoolikud. Kuumuta keemiseni ning jäta piim veel 5 minutiks maitsestuma. Sega munakollaseid suhkruga senikaua, kuni suhkrukristalle pole enam tunda. Ühenda piim munavahuga – selleks on lihtsam munakreem enne sama piimaga vedelamaks teha – ning alusta segu kuumutamist. Selleks liiguta vaikselt, ent pidavalt piima sees visplit või puulusikat ning jälgi, et segu ei läheks keema. Kaste on valmis, kui pinnalt hakkab vaht kaduma, segu pakseneb pisut ning on nii kuum, et ei tahaks oma näppugi sinna sisse panna. Liigsel kuumusel ehk keema minemisel tekivad kastmesse hüübinud munatükid, seepärast jahuta sobiva konsistentsiga kaste kiiresti – näiteks tõsta kastrul jääkülma vette. Sega läbi ja serveeri täiesti jahtunult.
Kommentaarid (0)