Marjatarretise ja beseega vanillikasteFoto: Seljamaa Fotostuudio
Küpsetised
13. mai 2009, 09:44

Marjatarretise ja beseega vanillikaste

Ratsionaalne kokkaja vaatab kurvalt vanillikastmest järele jäänud munavalgeid ning on õigel teel, kui mõtted viivad besee valmistamise juurde. Suvemarjadeni ja järelikult imeheade Pavlovate valmistamisteni on veel aega. Seepärast sobib nende ooteks sarnase loogikaga valmistatud ning kokkuhoidliku mõttelaadiga dessert, mida pole piinlik ka pidulikel juhtudel pakkuda. Kõik kihid saab eraldi ette valmistada ning mugavalt enne serveerimist kokku liita.

Koostisosad
TARRETIS
12 lehte Želatiin
3 sl marjaliköör
vajadusel suhkrut
1 l hapukas marjamahl (näit- jõhvikatest)
BESEE
4 tk Munavalge
Soola näpuotsaga
100 g Kristallsuhkur
100 g Tuhksuhkur
12 g Maisitärklis
VANILLIKASTE
2 dl Piim
2 dl Rõõsk koor 35%
1 tk Vanillikaun
2 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
4 tk Munakollane
50 g Suhkur

Valmistamine

ÕRN TARRETIS

Kui sügavkülmas on veel mõned hoidistatud marjad, siis valmista tarretatav vedelik neist. Maitsestamisel arvesta, et tarretis peab pakkuma sööjale magusa besee ja vanillikastme vahele oodatud värskendust.

Valmistamine:

Leota želatiinilehed külmas vees vetruvaks. Kuumuta mahl keema ja maitsesta

meelepäraselt suhkru ja likööriga – želatiin võtab maitsehoogu pisut maha.

Eemalda mahl kuumuselt ning vispelda sisse veest nõrutatud želatiinilehed. Sega, kuni need on lahustunud, ning vala seejärel vormi 2–3 tunniks tarretuma.

PEHME SISUGA BESEE

Eelistan ökotoorsuhkruid, mis annavad beseele jumekama, maitsvama ja tervislikuma tooni. Sellest kogusest valmib ligi 24 kanamunasuurust beseed.

Valmistamine:

Vahusta munavalged vähese soolaga kohevaks vahuks. Lisa tööd jätkates peene nirena kristallsuhkur ning vahusta, kuni saad tugeva munavahu, mille sees pole suhkrukristalle tunda. Sega tuhksuhkur ja maisitärklis ning sõelu munavahu hulka. Sega ühtlaseks. Vormi tainast lusika abil võrdse suurusega portsud ning tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta

125-kraadises ahjus 50 minutit, seejärel lülita ahi välja ja hoia beseesid järelkuumuses veel ligi 10 minutit. Enne serveerimist lase beseedel korralikult jahtuda. Kui hoiad neid üleöö, on tulemus veel meeldivam.

KREEMJAS VANILLIKASTE

Ühenda kastrulis piim ja rõõsk koor. Poolita vanillikaun ning kraabi selle seemned piima hulka, viska sisse ka vanillikaunapoolikud. Kuumuta keemiseni ning jäta piim veel 5 minutiks maitsestuma. Sega munakollaseid suhkruga senikaua, kuni suhkrukristalle pole enam tunda. Ühenda piim munavahuga – selleks on lihtsam munakreem enne sama piimaga vedelamaks teha – ning alusta segu kuumutamist. Selleks liiguta vaikselt, ent pidavalt piima sees visplit või puulusikat ning jälgi, et segu ei läheks keema. Kaste on valmis, kui pinnalt hakkab vaht kaduma, segu pakseneb pisut ning on nii kuum, et ei tahaks oma näppugi sinna sisse panna. Liigsel kuumusel ehk keema minemisel tekivad kastmesse hüübinud munatükid, seepärast jahuta sobiva konsistentsiga kaste kiiresti – näiteks tõsta kastrul jääkülma vette. Sega läbi ja serveeri täiesti jahtunult.