Kiudainerikkad toidud

Kartuli-ürdipirukad 

Tuuli Mathisen, 1. oktoober 2010, 08:22
Kartuli-ürdipirukadFoto: Tarmo Virkus
Kuigi elame kartulivabariigis, siis kartuli maitsestamises ei ole me siin paraku liiga suurt loovust üles näidanud. Peamiselt figureerivad till ja roheline sibul. Seega oleks aeg see viga parandada. Üks viimase aja suuremaid maitseüllatajaid on olnud värske koriandri ja kartuli sobivus. Leidsin selle idee afgaanide köögist, hiljem avastasin, et ka Vene köögis segatakse kartulile seltsiliseks koriandrit. Tekib veidi ootamatu, ent nauditav maitseduo. Kartulirahvas, nagu me oleme, peaks kohe kindlasti avardama oma lemmikmugula kasutusvõimalusi ning ka teisi maitseürte proovima.

Koostisosad
TAINAS
250 ml jahu
0.5 tl sool
50 ml Oliiviõli
50 ml vesi
Seesamiseemneid
muna määrimikseks
TÄIDIS
2 tk kartul
1 suur peotäis hakitud koriander
1 suur peotäis hakitud roheline sibul koos vartega
1 -2 spl oliiviõli
sool, pipar

Valmistamine

1. Taina valmistamiseks sega kausis jahu ja sool. Lisa õli ja sõtku kokku. Vala vähehaaval juurde soe vesi, kogust reguleeri selle järgi, et jääks tihke elastne tainapall, mida on hiljem võimalik rullida. Kuna jahud on erinevad, tuleb vedelikukogus iga kord parajaks timmida. Veerata tainapall ja pane see vähemalt pooleks tunniks külma.

2. Täidise jaoks keeda kartulid, koori ja purusta kahvliga. Lisa peeneks hakitud koriander ja roheline sibul. Maitsesta oliiviõli, soola ja pipraga.

3. Rulli tainas õhukeseks ja lõika 10 cm läbimõõduga ringid. Aseta keskele korralik teelusikatäis täidist ning suru tainas äärtest hoolikalt kinni. Võid pirukaääred kinni vajutada ka kahvliotsaga. Tõsta ahjuplaadile, määri pealt munaga ja puista peale seesamiseemneid. Küpseta 180–200-kraadises ahjus 10–15 minutit, kuni pirukad on pealt kuldpruunid.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee