Retseptid
8. juuli 2012, 21:00

Marjakastmest tunned kokka

Värvilised marjakastmed ehk coulis"d mõjuvad oma ehtsa kirkusega tõeliste pilgupüüdjatena. Need valmivad enamasti värsketest või kergelt läbikeedetud marjadest ning maitsestatakse suhkru, likööride, vahel ka vürtside, pählite või šokolaadiga. Marjakaste koos šokolaadikastmega lisab aga oma kontrastsuse tõttu kaunistamise võimalusi veelgi.

KUS KASUTADA?

Marjakastmed on sobivaks lisandiks nii kookide, küpsetiste, jäätiste, magustoitude kui ka grillitud puuviljade kõrvale.

VALMISTAMINE

* Pehmemad marjad sobivad kastmeks toorelt. Näiteks maasikad, vaarikad, mustikad, sõstrad, põldmarjad ning välismaistest näiteks kiivid, mangod ja virsikud. Püreesta marjad-viljad saumikseriga ja sõelu välja seemned ja tükid. Sega kaste suhkruga ja maitsesta kas likööri või vanillisuhkruga.

* Kõvemat sorti marjad-puuviljad-köögiviljad nagu näiteks rababer, kirsid, õunad, pirnid, aprikoosid-nektariinid vajavad koorimist ja/või intensiivsemat läbi metallsõela surumist. Eelnevalt keeda tasasel tulel tükeldatud marju-puuvilju suhkru-vee segus 20-30 minutit. Seejärel püreesta need ning sõelu tükid-seemned välja.

* Vali kastmeks sellised marjad-puuviljad, mis on küpsed. Hoidu üleküpsetest viljadest, mis võivad rikkuda kastme maitse.

* Värske marjakastme maitse on nii puhas, et tasuks eelistada ühest marjast-puuviljast tehtud kastet. * Marjakastet võid vürtsitada erinevate maitseainete ja -taimedega. Lisaks maitsetaimedele võid marjakastet maitsestada ka maitsva likööri või magusa veiniga. Ka mitmed ürdid on moes.

* Söömisest üle jäävat kastet saad säilitada sügavkülmas.

* Kastet serveeri kannust. Gurmee-elamuse pakkumiseks joonista kastmega taldrikutele triipe ja jooni, ühenda need mustriks või tee taldrikule suuremaid tilgakujulisi "maalinguid". Töö tarvis võta appi kondiitrikott või lihtsalt kilekott. Marjakastme peale võid jogurti või vahukoorega omakorda mustri joonistada. Selleks nirista vahukoor peene joana kastmele ning grillvarda abiga joont kahte lehte suunates, saad riba moondada näiteks südamekujuliseks mustriks.  

MÕNED IDEED

Maasikakaste

Püreesta 500g maasikaid, 2 spl sidrunimahla ja 5-7 basiiliku lehte (või piparmündi lehte) ning 1 dl suhkrut seguks ja suru läbi sõela. Maasikakaste sobib näiteks juustukookidele, aga ka jäätisele ja tummisele šokolaadikoogile.

Kiivikaste

Koori 4 kiivit ja tükelda. Püreesta koos 2 spl laimimahla ja 5 spl suhkruga ning suru läbi sõela. Kiivikaste sobib iseäranis hästi jäätisele ja piimamagustoitudele.

Mangokaste

Vali välja 2 hästi küpset mangot. Koori, eemalda südamikud ja tükelda. Püreesta ja lisa maitseained - 2 spl suhkrut, 2 spl sidrunimahla, 0,5 tl kaneeli, 0,5 tl nelki. Suru läbi sõela. Mangokaste sobib näiteks jäätistele, riisipudingule, šokolaadikoogile.

Vaarikakaste

Püreesta 500 g vaarikaid, 1,5 dl suhkrut, 2 spl vaarikalikööri ja 2-3 melissilehte ühtlaseks seguks ja suru läbi sõela. Sobib hästi šokolaadikoogile, juustukoogile, kohupiimakoogile, jäätistele, vanillipudingitele, ka brüleekreemile.

PISIPAVLOVAD VAARIKATE JA BASIILIKUKASTMEGA