LagritsFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
14. aprill 2019, 09:15

SEDA SA EI TEADNUD! Tervisejuur lagrits pidi sõja-ajal kommi-isu leevendama

 Lagritsakommid ei maitse alati ühtmoodi, mõned on neist magusamad, teised hoopis soolased. Ent põhjanaabritegi juures sündisid esimesed lagritsakommide sõja aegu eelkõige magusaisu leevendama, kui varem leidis see kasutust pigem meditsiinis. Iseloomuliku maitse põhjustajaks on magusamaitseline glütsürrisiin, mis on sahharoosist 40–50 korda magusam.

* Lagrits ehk lagritsa-magusjuur (Glyzyrrhiza glabra) on mitmeaastane rohttaim liblikõieliste sugukonnast. Magusjuure perekonda kuulub 18 liiki rohttaimi Euraasias, Põhja-Ameerikas, Austraalias ja Lõuna- Ameerika lõunaosas. Euroopa on viie liigi kodumaa. Looduslikult kasvab ta kuivades põõsastikes, mäenõlvadel, tasandikel ja ojakallastel Vahemere maadest kuni Kesk-Aasiani.

* Taime teaduslik nimetus Glyzyrhhiza tuleneb kreeka keelest ja tähendabki tõlkes magusjuurt.* Lagritsa-magusjuur on sügavaletungiva juurestiku, 1–2 meetri kõrguste püstiste karvaste varte, sulgjate liitlehtede ning valgete, helesiniste või sinivioletsete õitega võsundeid moodustav mitmeaastane põuale vastupidav rohttaim. Tema vili on kleepuv kuni 3 cm pikkune piklik mitme seemnega kaun.

* Lagritsa-magusjuur talub kuni –15–20 kraadist külma. Eestis saab lagritsa-magusjuurt kasvatada, kuid ta pole siiski täiesti talvekindel taim ning lumeta külmal talvel vajab kindlasti katet. Taime paljundatakse kevadel jagamise teel või seemnetega. Idanemisest õitsemiseni kulub kuni kolm aastat.

* Lagritsa-magusjuur on eriti populaarne Inglismaal, Hollandis, Egiptuses, Süürias, Itaalias, Hispaanias, Taanis, Rootsis, Soomes ja Hiinas.

* Saksamaal kasvatati taime juba 11. sajandil, Hispaanias 13. sajandil ja Inglismaal Yorkshire’is 16. sajandil. Tänapäeval viljeletakse lagritsamagusjuurt kõige rohkem Türgis, Hiinas, Venemaal, Hispaanias ja Itaalias. Hiina meditsiinis kasutatakse ka Uurali magusjuurt.

* Lagritsat kasutatakse enamasti meditsiinis ja toiduainetööstuses ning käiku lähevad taime puhastatudjuured ja risoomitükid. Iseloomuliku maitse põhjustajaks on magusamaitseline glütsürrisiin, mis on sahharoosist 40–50 korda magusam. Lagritsataime juured ja risoomid kogutakse sügisel pärast maapealse osa kolletumist või kuivamist. Värskel kollast värvi juurel on magus maitse ja meeldivalt tugev lõhn.

* Lagritsa-magusjuurt kasutatakse köhapreparaatides, maitseparandajana, toidulisandites, karastusjookides (nt kaljas), alkohoolsetes jookides (nt õlles ja likööris), ravimtaimeteedes, sojakastmetes, maiustustes jne. Ka on see suhkruasendaja ja oluline komponent tubaka aromatiseerimisel. Kompvekkidele lisatakse peale lagritsa- magusjuure sageli ka soola ja aniisiõli.

* Lagritsa-magusjuurt ei soovitata tarvitada suurtes kogustes pika aja vältel, kuna see võib muutuda ohtlikuks südamele ja vererõhule.