Foto: Seljamaa Fotostuudio
Retseptid
13. veebruar 2012, 22:00

Lehttainas

Lehttaina rullimist peetakse suureks vaevaks. Ent need, kes seda korra teinud ja nipid selged, peavad seda juttu kalamehe omaks. Veidi aega peab olema ja näpuosavust ka, ent miskit võimatut selles pole. Ent küpsetised saavad juurde kuldkollase jume, hõrgu krõbeduse ja lummava maitse. Sügavkülmast võetud ja margariiniga tainastel kipuvad need omadused kõik kaduma minema.

* Lehttaina puhul mängivad väga suurt rolli kvaliteetsed toorained. Kindlasti kasuta 82%-list kvaliteetset võid ja kõvemat sorti eriti head nisujahu. Teine tegur lehttaina õnnestumisel on või ja ülejäänud taina temperatuuride ühtlus. Kui või on soojem kui tainas, võib või hakata taina vahelt välja pressima. Kui lekked on väikesed, aitab lekkekohtade jahuga üle raputamine. Põhjuse likvideerimiseks hoia tainast rohkem aega külmikus  või sügavkülmas (vt retsepti). Samas aga, kui või on külmem kui ülejäänud tainas, ei taha see hästi tainakihtide vahele minna.

* Tainarull võiks olla võimalikult raske. Kui tööstuslikult rullitakse lehttainast läbi suurte tööstuslike rullide, saavutatakse ühtlane kena tainas. Koduselt on sellist ühtlast tainast üsna raske saavutada, ent raske tainarulliga, ühtlaselt vajutades, õnnestub seegi. 

* Rullimisel ole jahu kasutamisega mõõdukas, sest liigne jahu muudab taina kõvaks ja küpsetised tulevad tuimad. * Küpsetamisspetsialistid soovitavad taina kokkuvoltimisel tainale jäänud jahu pintsliga eemaldada.

* Lõika lehttainast terava noaga, sest nüri nuga surub tainakihid kokku ja seeläbi on kerkimine takistatud.

* Küpseta lehttainast pirukaid korralikult eelkuumutatud ahjus. Kui ahi ei ole piisavalt kuum, võib või kihtide vahel sulama hakata ja tainas ei kerki.

* Kui soovid osa tainast sügavkülmutada, tee seda pärast teist lahtirullimise-voltimise korda. Ülessulatatud tainaga jätka lahtirullimisi-voltimisi (4 korda) ja asu küpsetama.

VAATA LEHTTAINA RETSEPTI SIIT

SPINATI-RICOTTA PIRUKAS