Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
1. jaanuar 2012, 22:00

Kokkupakitud suutäied

En papillote on prantsuse kokandustermin, mis viitab küpsetuspaberisse, pärgamenti või fooliumisse mähitud portsjonile. Tõlkes tähendab sõna liblikat, mistõttu võib klassikaks pidada liblikatiiva meenutavat pakikest.

Kui päris algupärast teguviisi matkida, siis tuleks ruudukujuline küpsetuspaber murda diagonaali mööda kokku, teravad lahtised nurgad ümaramaks lõigata ning ühest otsast väikese sammu haaval voltides edasi liikuda, kuni pakike on tihedalt koos. Lihtsam moodus on poolitada paber hoopis ristkülikuks ning selle kolm lahtist serva tihedalt kinni voltida.

Fooliumisse toidu mähkimine ei käi kellelgi üle jõu, seetõttu see vist nii populaarne teguviis ongi. Ometigi on muidu nii tänuväärse ning lõkkel ja ahjus küpsetamiseks sobiliku materjali puuduseks rabedus, mistõttu võiks fooliumit vältida olukordades, kus on plaan valmistada midagi mahlast. Teisisõnu – aurutatud ja vähese rasvaga valmistatud roogade puhul on mõtet toiduained mähkida küpsetuspaberisse. Happelised vedelikud võivad fooliumiga küpsetades isegi võõristava maitsenüansi tekitada. Rääkimata sellest, et foolium rebeneb tõstmise käigus ning lekitab väärtuslikku küpsetusleent.

Põhimõtteliselt pole vahet, kuidas pakikest voltida, kõige olulisem on suunata lahtised servad kogu aeg tihkelt ülespoole, et tekkiv vedelik ei pääseks välja. Kui kahtled oma voltimishoolsuses, võid küljed kinnitada ka kirjaklambritega. Väga oluline on varuda piisava suurusega paberit, et pakk liiga tihkelt toiduainete ümber poleks, sest tekkiv aur peab toiduainetele vabalt ligi pääsema. Küpsetamisel pakike kerkib, sundides toidu aroome paki sees ringlema.

Serveerimisel võid valida, kas eemaldad pakendi või serveerid vahelduseks peenema nimetusega papiljoti otse taldrikule.

Mis on mis?

Foolium

• Sobib elektri- ja puuküttega ahju või lõkkesse. Küpseta selles vähese niiskusega toiduaineid, nt terveid kartuleid ja juurvilju. Sobib mahlastele toiduainetele vaid siis, kui tõstad nende alla veel kihi pärgamenti või küpsetuspaberit.

• Alumiiniumfoolium on valmistatud 98 protsendi ulatuses alumiiniumist, lisaks ka rauast ja silikoonist, et anda materjalile elastsust. Rullide vahel valtsides muutub üks pool läikivamaks, kuid kokkamisel pole vahet, milline kiht toiduainega kokku satub.

Pärgament

• Erinevalt iidsest pärgamendist, mida saadi noore looma pargitud nahast, tehakse seda tänapäeval puuvilla- või tselluloosikiust. Pärgament võib olla kaetud toiduainete suhtes turvalise vahaga, et teha paber niiskuskindlamaks. Tutvu kindlasti tootepakendi infoga, sest üldjuhul ei sobi need paberid küpsetamiseks.

Küpsetuspaber

• Küpsetuspabereid töödeldakse kuumuskindlama vahaga kui pärgamenti. Küpsetuspaber sobib kuni 250-kraadisele temperatuurile. Vahetus kontaktis suure kuumusega süttib põlema või muutub ebaturvaliseks tootmisel kasutatavate ainete lagunemise tõttu.

• Eriti hea mahlastele ja vedelikuga maitsestatud toiduainetele. Tekkinud leent serveeri koos toiduga.

Beebiforell fenkoliga