Foto: Eva Palu
Retseptid
2. veebruar 2011, 22:00

India köögi müüdimurdja

Vana India toitumistüüpide teooria on tagasi. Kui oled kaalumas oma toitumispõhimõtete ülevaatamist, siis tasub seda hoolega uurida uuest raamatust "Toitu õigesti vastavalt oma kehatüübile".

Nooruses leiutas briti menukokk Anjum Anand päris oma dieedi, mis aitas ta unistuste kehakaaluni. Tema sõnumiks on, et India toit pole mitte ainult maitsev, vaid ka tervislik. Särav Anjum Anand on tänase Inglismaa populaarsemaid naistelekokkasid. Oskus kohandada traditsioonilisi India roogi suurlinna elurütmide ja vajadustega ongi tema edu võti. Tema ülimenukas ajurveda kokaraamat “Toitu õigesti oma kehatüübi järgi” (“Eat right for your body type”) ilmus äsja ka eesti keeles. “Tahaksin, et India köök saaks minu panuse abil maailmas sama popiks, nagu on Hiina köök saanud tänu Ken Homile. Enne kui see mees välja ilmus, polnud kellelgi aimu, kui lihtne on tegelikult kodus vokkida."

39-aastane Anjum Anand on sündinud Londonis, kuhu tema vanemad Indiast 50 aasta eest kolisid. Anjumi sugulased elavad aga Dehlis ja Calcuttas, kus Anjum käib inspiratsiooni ammutamas ja

uurib kohalike retseptide lugusid ja legende. Isa eeskujul õppiski Anjum ülikoolis ärijuhtimist ja asus tööle firmasse, mis importis Ida-Euroopast kokkupakitavat mööblit, kuid avastas siis, et vihkab oma elukutset.

“Nägin õudusunenägusid, kuidas tulevikuski elan põhikohaga kellast kellani kontoris. See amet oli minu jaoks hingemattev.” Just sel ajal, olles kahekümnendate keskpaigas, süvenesid Anjumi teismeeas alguse saanud ülekaaluprobleemid, mis viisid ta väga oluliste sisekaemusteni.

“Mind on suur kehakaal terve elu kimbutanud. Proovisin dieete, kuid miski ei aidanud. Mu kaal kasvas kontrollimatult ja olin tõsistes kompleksides. Ei tahtnud aga loobuda oma armsast, kuid sageli rammusast India köögist, millega olin üles kasvanud,” jutustab Anjum.

Keha kui hinge tempel

Ta võttis ette traditsioonilised kodutoidud, vähendas nende kaloraaži ja vihatud kilod hakkasid nõiaväel sulama. Alles hiljem analüüsides mõistis ta, et oli alateadlikult lähtunud 5000 aasta tagustest India traditsioonilise terviseteaduse ehk ajurveda printsiipidest, olles mõistnud üdini oma rahva toidukultuuri juuri.

Ajurveda – iidne India õpetus – põhineb Aasia holistilisel meditsiinil, mis peab oluliseks harmoonilist elu kooskõlas looduse ja iseendaga. Ajurveda jaotab inimesed kehaomaduste järgi kolmeks põhitüübiks ja

õpetab, et tasakaalustatud organismi heaks tuleb jälgida, mida sööd, mida mõtled ja kuidas elad. Toit mõjutab meie välimust ja eluenergiat. Anjum ütleb, et temale on keha hinge tempel ja ajurveda printsiipe on ta järginud aastaid.

“Mulle meeldibki retsepte teistele edasi anda, isegi siis, kui need kõik pole minu omad. Toiduelamuste ja tarkuste jagamises on midagi väga isiklikku ja ilusat. See, et need pole tõelised maitsed, vaid kirjutatud sõnad, polegi tähtis. Olulisem on energia, mida edasi annad,” võtab Anjum kokku oma elukutse suurima võlu. Ta peab end väga perekeskseks ja head meeleolu hindavaks kokaks.

“Toidu valmistamine lähendab meid kõige kallimatega, sest toit loob mälestusi. Loodan, et minu retseptid inspireerivad lugejaid valmistama elamusrikkaid roogi, millest saavad armsad hetked, mida meeles pidada.

VAATA RETSEPTE

Kinoa kikerherneste ja röstitud köögiviljadega

Riisikreem safrani ja kardemoniga

Spargli-kitsejuustuomlett

RAAMATUT SAAD OSTA SIIT