Foto: Ajakirjade Kirjastus
Retseptid
1. juuni 2009, 21:00

Abivahendid grillimisel

Grilimisel on mitmeid potentsiaalseid ohte - suur kuumus ja lahtine tuli, teravad noad, toores liha... selleks, et end seejuures ohutult ja mugavalt tunda, on välja mõeldud mitmeid abivahendeid.

Põhitöövahendiks grillimisel on pikavarrelised traadist keeratud lihatangid, millega on mugav tegutseda. Tangide käepidemed võiksid olla puidust. Ärge kasutage kahvleid või muid torkeriistu, mis jätavad lihasse augud, kust maitsev lihamahl välja voolab. Pealegi libiseb toit torkeriista otsast kergesti maha.

Pikavarreline pintsel on vajalik selleks, et grillresti eelnevalt õliga määrida ja muidugi ka toitu üle pintseldada. Pintsli harjased peavad olema naturaalsest materjalist, et need kuumuses üles ei sulaks.

Vardad. Vardaroogade jaoks võiks varuda kandilise ristlõikega metallvardad, mis juhivad hästi soojust ega lase toiduainetel pöörelda. Väga mugavad ja odavad on ühekordse kasutusega puu- või bambusvardad, mida võib pöörlemise vältimiseks pista toiduainesse väikese vahega kaks tükki. Et need küpsetades ei süttiks ega söestuks, tuleb neid eelnevalt paar tundi külmas vees leotada.

Käepidemetega paarisrest ehk halster on mugav vahend väikeste või väga õrna lihaga kalade ning vorstide küpsetamiseks. Raamatuna lahtikäiv traatrest hoiab toiduained kindlalt paigal ning muudab teise külje pööramise vaevatuks.

Ahjukinnaste materjal olgu tugev ja looduslik, eelistatavalt villane. Kunstkiust kindad võivad sädemetest põlema minna. NB! Kindad olgu kindlasti pika varreosaga.

Põll kaitseb grillija rõivaid rasvapritsmete ja sädemete eest. Materjaliks on parim tihe puuvillane kangas. Kindlasti peaks põll olema ülaosaga.

Lõikelaud olgu täispuidust ning eelistatavalt paks ja raske. Kui grillite kana, varuge selle jaoks eraldi lõikelaud (ohtlik salmonellabakter!).

Noad olgu hästi teravad ja tingimata kasutajale käepärased. Liha ja köögivilja jaoks võiksid olla eraldi noad, eriti oluline on eraldi nuga kana puhul.

Pihustiga suur veepudel on lahtise grilli omanikule vajalik tule ajutiseks summutamiseks, et vähendada kuumust. Samuti on see vahend hädavajalik ootamatult süttinud leekide kiireks kustutamiseks.

Tööpind. Töövahendite käepäraseks paigutamiseks vajab grillija otse enda kõrvale küllaldaselt suurt abipinda. Ideaalvariandis võiks see mahutada ka valmistoidu ning kõik vajaliku selle serveerimiseks. Abipind olgu grillaparaadiga ühel kõrgusel.

Muu vajalik inventar: küllaldane tagavara kuiva grillsütt, pikad kaminatikud, spetsiaalne süütevedelik, pika varrega söetangid ja soovitatavalt ka söereha, foolium toiduainete pakkimiseks ja paar rulli köögipaberit.

Loe ka Ohutu ja muretu grilllimine