Foto: Ajakirjade Kirjastus
Retseptid
10. mai 2009, 21:00

Kütte- ja süütematerjal

Looduslikku kütteainet kasutavate grillide omanikel on valida kaks võimalust – kas söed või siis tavalised põletuspuud. Planeeritud grillipeo jaoks varuge kütet alati piisavalt, see olgu hea kvaliteediga ja kiire süttimise huvides kuivas ruumis hoitud.

Grillsüsi

Valmispõletatud grillsöe ostmisel teadke, et parimaks peetakse ühtlast segu umbes tikutoosi mõõtu tükkidest. Ebaühtlased, väga suuri tükke sisaldavad segud põlevad tüütult kaua, kusjuures väiksemad tükid jõuavad vahepeal juba lõpuni põleda ja kustuda. Grillsüsi olgu kindlasti valmistatud lehtpuidust, sest okaspuusüsi praksub ja pillub sädemeid.

Süütevedelik

Grillsöe kiiremaks süütamiseks võib kasutada spetsiaalset süütevedelikku. Pidage aga meeles, et süütevedelik peab enne toidu küpsetamist olema täielikult ära põlenud. Vastasel juhul jääb toidule äärmiselt ebameeldiv lõhn ja maitse. Sooja ja kuiva ilmaga saab söed küllaltki hõlpsasti põlema ka pilbaste abil.

Laastud ja ürdid

Laaste ja ürte kasutatakse selleks, et toidule meeldivat aroomi anda. Grillimise ajal raputatakse need kas otse sütele või asetatakse erilise metallrestiga grillresti alla. Põlemise aeglustamiseks ja suitsu tekitamiseks tuleks nii laaste kui ürte eelnevalt päris pikalt külmas vees leotada.

Kui võimalik, eelistage laastude lõikamiseks kadakat, õuna- või kirsipuud. Ürtidest sobivad kõige paremini rosmariini ja tüümiani (aedliivatee) jämedad puitunud varred, õrnad lehekesed tuleks eemaldada.

Küttepuud

Kuna grillimiseks on vajalik võimalikult ühtlane kuumus, siis nõuab puutuli pidevat jälgimist. Sobilik puit peab põlema aeglaselt ja ühtlaselt ning eritama meeldivat lõhna, suits ja sädemed pole soovitavad. Nendele kriteeriumidele vastavad kask, tamm, õuna- ja kirsipuu.

Tule süütamine

Laotage grilli põhja foolium, mis peegeldab kuumust ning hõlbustab grillaparaadi puhastamist. Puistake söed kõigepealt 2 cm paksuse kihina tulerestile, seejärel tõmmake keskele kuhja. Kallake sütele 3 supilusikatäit (üks suur sortsakas) süütevedelikku ja laske minut-kaks imenduda. Süüdake tuli pika kaminatikuga ja laske 15 minutit põleda, seejärel rehitsege söed ühtlaselt laiali. Alustage grillimist alles 30–45 minuti pärast ehk siis, kui söed on kattunud õhukese halli tuhakihiga.

Allikas: 100 rooga